Banner Πανω
 
 
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΑΝΑΓΚΗ

ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ, ΟΡΕΙΝΟΥ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ

 

Από την Υφυπουργό Τουρισμού, κα Σ. Ζαχαράκη, δόθηκε η υπ’ αριθμ.: 932/23-12-2021 απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσαν, ο Βουλευτής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής.

Στην ερώτησή τους οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής είχαν επισημάνει τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας, κυρίως σε επαρχιακές πόλεις, στον ορεινό και ημιορεινό όγκο. Το 2020 ήταν μια καταστροφική χρονιά για τον χειμερινό τουρισμό, καθώς τα ξενοδοχεία δεν έλαβαν κρατική ενίσχυση γιατί δεν συμπεριλήφθησαν στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή. Η μικρή ανάκαμψη κατά το 2021, περιορίστηκε κατά την περίοδο των εορτών λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης "Όμικρον", εξανεμίζοντας κάθε ελπίδα για κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά πολύ. 

Στην απάντησή της η κα Υφυπουργός, αναφέρει ότι το Πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους" του 2020, έχει παραταθεί έως 31-12-2021 και ο ΕΟΤ πραγματοποιεί ήδη καμπάνια προβολής χειμερινών προορισμών που απευθύνεται σε χρήστες του διαδικτύου 10 χωρών, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και στην υπ' αριθμ.: 11289/08-12-2021 συνημμένη επιστολή του. Επίσης το έργο ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0".

Επιπλέον αναφέρει ότι στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο του Υπουργείου Τουρισμού περιέχονται ρυθμίσεις, όπου μπορούν να επωφεληθούν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για προβολή και προώθηση τουριστικών προορισμών. Επίσης, σύμφωνα με την κα Ζαχαράκη, έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο επικαιροποιημένη μελέτη για την ανάδειξη των δυνατοτήτων του ορεινού τουρισμού και την αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο κ. Γκόκας, μετά την απάντηση της Υφυπουργού Τουρισμού, κας Ζαχαράκη, δηλώνει ότι δεν προκύπτει ουσιαστική στήριξη και άμεση ενίσχυση του εισοδήματος αυτών των επιχειρήσεων, ούτε επαρκή Προγράμματα εσωτερικού τουρισμού, όπως το Πρόγραμμα που έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, για 3 εκατομμύρια ωφελούμενους με 5 διανυκτερεύσεις συνολικά, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Επίσης εκφράζει επιφυλάξεις, για το κατά πόσο θα ωφεληθούν ουσιαστικά οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε επαρχιακές πόλεις, στον ορεινό και ημιορεινό όγκο, και αν θα υλοποιηθούν σύντομα τα Προγράμματα, που αναφέρονται στην απάντηση, με τα οποία όμως ο κλάδος δεν μπορεί να ορθοποδήσει.

 Το πλήρες κείμενο της απάντησης του Υπουργείου για την ερώτηση

 

Θέμα: «Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτών».

Σχετ.: Η με Α.Π. 1542/29.11.2021 Ερώτηση.

 

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων δεκαέξι

 1. Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, σας γνωρίζουμε τα εξής:

 

Το Υπουργείο Τουρισμού προωθεί ενεργά τον θεματικό τουρισμό, συμπεριλαμβανομένου του ορεινού τουρισμού, ως μέσο εμπλουτισμού και διαφοροποίησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αλλά και στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία Covid-19. Οι ενέργειες του Υπουργείου προς την κατεύθυνση αυτήν αφορούν τόσο τον εγχώριο όσο και τον εισερχόμενο τουρισμό.

Όσον αφορά στον εγχώριο τουρισμό, το Υπουργείο Τουρισμού συνεχίζει να υλοποιεί το πρόγραμμα επιδότησης διακοπών «Τουρισμός για όλους» έτους 2020, το οποίο παρατάθηκε έως 31-12-2021. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται ως μέτρο ενίσχυσης της εγχώριας τουριστικής ζήτησης προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες της πανδημίας στις τουριστικές επιχειρήσεις, να εξασφαλιστούν βιώσιμα επίπεδα πληρότητας και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στον κλάδο. Μάλιστα, το Υπουργείο Τουρισμού διενήργησε κλήρωση τον Αύγουστο 2021 βάσει της οποίας αποδόθηκαν επιπλέον διατακτικές προς νέους δικαιούχους, ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότεροι πολίτες που επιθυμούν να κάνουν διακοπές κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2021.

Παράλληλα, ήδη από τον Δεκέμβριο 2021 και για 3 συνολικά μήνες ο ΕΟΤ πραγματοποιεί καμπάνια προβολής χειμερινών προορισμών με τίτλο “Greece does have a winter”, και με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 1 εκ. €, στοχεύοντας στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης κατά τους χειμερινούς και πρώτους ανοιξιάτικους μήνες. Το διαφημιστικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου με ψηφιακά μέσα και θα στοχεύει σε χρήστες του διαδικτύου με συγκεκριμένα προφίλ, ήτοι σε φυσιολάτρες, σε Βορειοευρωπαίους που αναζητούν έναν εναλλακτικό πιο ήπιο χειμώνα καθώς και σε χρήστες που κάνουν αναζήτηση για ανταγωνιστικούς της Ελλάδας προορισμούς. Το πρώτο

 

κύμα (Δεκέμβριος- Ιανουάριος 2021) θα εστιάσει στη θεματική «Φύση και Ηπειρωτική χώρα» (“Nature & Mainland”), προβάλλοντας τις δραστηριότητες που προσφέρονται κατά τη χειμερινή περίοδο στην ελληνική ύπαιθρο και δη την ηπειρωτική. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί συνολικά σε 10 χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Πολωνία και Ισραήλ. Τα διαφημιστικά εργαλεία περιλαμβάνουν την ανάπτυξη microsites για τους χειμερινούς και city break προορισμούς της Ελλάδας, ένθεση βίντεο, ad banners, αποστολή newsletters κλπ. Στα δημιουργικά θέματα της καμπάνιας (βίντεο και διαδικτυακές διαφημίσεις) εκπροσωπούνται όλες οι Περιφέρειες της χώρας που παρέχουν αντίστοιχο προϊόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά προορισμών όπως είναι ο Έβρος, η Νάουσα, το Καρπενήσι, το Νυμφαίο, τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, η Αράχωβα, το Πήλιο, η Καλαμπάκα, η Στεμνίτσα, ενώ προβάλλονται με ελκυστικό τρόπο οι εμπειρίες και οι δραστηριότητες που προσφέρονται σ’ αυτούς τους προορισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που διενεργείται μια τόσο στοχευμένη διαφημιστική εκστρατεία για τον χειμερινό τουρισμό στη χώρα μας.

Σημειωτέον ότι όπως αναφέρεται στη συνημμένη 11289/8-12-21 απάντηση της Δ/νσης Τουρ. Προβολής του ΕΟΤ:

«Υπό την υπογραφή του βασικού μηνύματος της επιτυχημένης κεντρικής καμπάνιας του ΕΟΤ για το 2021, “All you want is Greece”, κεντρικός στόχος του διαφημιστικού προγράμματος που θα υποστηρίξει την νέα καμπάνια του χειμερινού τουρισμού είναι η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας (awareness) της Ελλάδας ως χειμερινού και city break προορισμού, με απώτερο σκοπό την αύξηση της τουριστικής κίνησης off season, δηλαδή κατά τους χειμερινούς και πρώτους ανοιξιάτικους μήνες (early spring) μήνες.

Ειδικότερα, το διαφημιστικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου σε ψηφιακά μέσα, θα στοχεύει σε χρήστες του διαδικτύου με συγκεκριμένα προφίλ, ήτοι σε δυνητικούς ταξιδιώτες αστικών προορισμών (city breakers), σε φυσιολάτρεις (nature seekers), σε Βορειοευρωπαίους που αναζητούν έναν εναλλακτικό πιο ήπιο χειμώνα (winter sun lovers), καθώς και σε χρήστες που κάνουν αναζήτηση για ανταγωνιστικούς της Ελλάδας προορισμούς. Ως εκ τούτου, το πρώτο κύμα (Δεκέμβριος- Ιανουάριος 2021) θα εστιάσει στη θεματική “Nature & Mainland””, ήτοι στις θεματικές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος κατά τη χειμερινή περίοδο στην ελληνική ύπαιθρο και δη την ηπειρωτική, ενώ το δεύτερο κύμα (μέσα Ιανουαρίου – Μάρτιος/Απρίλιος 2022) θα εστιάσει στη θεματική “City Breaks”, με κύριους αστικούς προορισμούς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το μείγμα των αγορών-στόχων περιλαμβάνει τις βασικές ευρωπαϊκές source markets για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς και αγορές στις οποίες τα επιλεγμένα διαδικτυακά μέσα έχουν ιδιαίτερη δυναμική και διείσδυση στο κοινό του διαδικτύου, που αναζητά προορισμούς. Συγκεκριμένα, η διαφημιστική προβολή θα πραγματοποιηθεί συνολικά σε 10 χώρες, τις Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Πολωνία και Ισραήλ.

Το πλάνο μέσων περιλαμβάνει διεθνείς διαδικτυακές πλατφόρμες με τις οποίες ο Οργανισμός έχει συνεργαστεί επιτυχημένα και στο παρελθόν για την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τόσο μέσω προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από την 2 Κεντρική του Υπηρεσία, όσο και μέσω των διαφημιστικών προγραμμάτων των Γραφείων Εξωτερικού. Τα διαφημιστικά εργαλεία με τα οποία οι πλατφόρμες θα προσεγγίσουν τους χρήστες, περιλαμβάνουν, ανάπτυξη microsites για τους χειμερινούς και city break προορισμούς της Ελλάδας, ένθεση βίντεο, ad banners, αποστολή newsletters κλπ. Στα δημιουργικά (βίντεο και διαδικτυακές διαφημίσεις) θέματα της καμπάνιας εκπροσωπούνται όλες οι Περιφέρειες της χώρας που παρέχουν αντίστοιχο προϊόν, όπως ενδεικτικά, ο Έβρος, η Νάουσα, το Νυμφαίο, τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, η Αράχωβα, το Πήλιο, η Καλαμπάκα, η Στεμνίτσα, ενώ παράλληλα προβάλλονται με ελκυστικό τρόπο οι εμπειρίες και οι δραστηριότητες που προσφέρονται σ’ αυτούς τους προορισμούς.»

Τέλος, η στρατηγική για τον ορεινό τουρισμό εντάσσεται στα Ετήσια Σχέδια Δράσης του Υπουργείου Τουρισμού τόσο για το 2021 όσο και για το 2022, ενώ το έργο ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού περιλαμβάνεται και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0.». Συγκεκριμένα, έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του έργου «SUB2: Τουριστική ανάπτυξη Ορεινός Τουρισμός – Δράση 16931», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πάνω από 45 εκ € από πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης. Το έργο αφορά στην αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων, ορειβατικών καταφυγίων και μονοπατιών, και θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Σημειωτέον ότι οι ορεινοί και οι χειμερινοί προορισμοί μπορούν να επωφεληθούν από τις ρυθμίσεις του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου του Υπουργείου Τουρισμού για τους οργανισμούς διαχείρισης και προώθησης προορισμού και τους πρότυπους τουριστικούς προορισμούς ολοκληρωμένης διαχείρισης, ως εργαλεία ενίσχυσης της απήχησης και αυτών των προορισμών. Ειδικότερα μέσω των οργανισμών διαχείρισης και προώθησης προορισμού δίνονται σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης οι δυνατότητες:

 

α) επιστημονικής, συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης του οικείου (Ο.Τ.Α.) για θέματα προβολής και προώθησης ενός προορισμού στην τουριστική αγορά,

 

β) προώθησης και αντικειμενικής πληροφόρησης του οικείου Ο.Τ.Α. για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος, για τον εκάστοτε προορισμό, όπως αξιοθέατα, προσβασιμότητα- μεταφορές, εγκαταστάσεις-διαμονή, τουριστικές υπηρεσίες, δραστηριότητες, βοηθητικές υπηρεσίες,

 

γ) δημιουργίας, υποστήριξης και εφαρμογής της αναπτυξιακής και τουριστικής πολιτικής του προορισμού,

 

δ) μελέτης και παρακολούθησης της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας,

 

ε) εκπόνησης και υλοποίησης στρατηγικού σχεδίου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και διαχείρισης του προορισμού,

 

στ) σύναψης συμβάσεων με φορείς του ιδιωτικού τομέα με σκοπό την τουριστική προβολή του προορισμού,

 

ζ) εκπόνησης μελετών για τη δημιουργία προτύπων για την ανάδειξη της ταυτότητας του προορισμού,

 

η) σχεδιασμού και υλοποίησης της στρατηγικής μάρκετινγκ και τουριστικής προβολής του προορισμού,

 

θ) δημιουργίας και διαχείρισης τοπικών σημάτων ποιότητας, καθώς και η τεχνική βοήθεια και υποστήριξη σε συνεργατικούς σχηματισμούς επιχειρήσεων (cluster) σχετική με την παραγωγή και προβολή τοπικών τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών,

 

ι) ανάπτυξης ερευνητικού έργου σε σημαντικά θέματα του τουρισμού, όπως η ανάλυση της αγοράς, η προσέγγιση νέων αγορών συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς του προσβάσιμου τουρισμού, η ωρίμανση έργων υποδομής και η υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης και

 

ια) ανάπτυξης τουριστικών προϊόντων του προορισμού.

 

Επίσης για την υποστήριξη της αειφορίας στον τουρισμό, δημιουργούνται παρατηρητήρια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, τα οποία μάλιστα συστήνονται υποχρεωτικά στους οργανισμούς διαχείρισης και προώθησης προορισμού που λειτουργούν σε πρότυπους τουριστικούς προορισμούς ολοκληρωμένης διαχείρισης. Παράλληλα προβλέπεται (αρ. 45) για τα χιονοδρομικά κέντρα παράταση 1 έτους στην προθεσμία προσκόμισης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί η Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Υπουργείου Τουρισμού με Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τη ΔιαΝΕΟσις, για την ανάπτυξη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000, που αποτελούν τομέα ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού, σε συνδυασμό με τον οικοτουρισμό.

Τέλος, επισημαίνεται ότι εκπονήθηκε από μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου επικαιροποιημένη μελέτη για την ανάδειξη των προκλήσεων και δυνατοτήτων του ορεινού τουρισμού, δυνάμει της οποίας, με πρωτοβουλία της αρμόδιας Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη το Υπουργείο προβαίνει άμεσα στη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την προώθηση του ορεινού τουρισμού και για την αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Επισυνάπτεται και η υπ’ αριθμ. 11289/8-12-2021 σχετική απάντηση της Διεύθυνσης Τουριστικής Προβολής του ΕΟΤ.

 

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 

 

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Ακριβές Αντίγραφο

Γραφείο Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων

 

Ανθούλα Τσακύρη

ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού

 

 

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ

Γραφείο Υπουργού

Γραφείο Υπηρεσιακής Γραμματέως Υπηρεσία Συντονισμού

Σελίδες απάντησης: (4)

Σελίδες συνημμένων: (3) Σύνολο Σελίδων : (8)

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

  1. Βουλευτή κ. Γεώργιο Φραγγίδη

  2. Βουλευτή κ. Γεώργιο Αρβανιτίδη

  3. Βουλευτή κ. Ιλχάν Αχμέτ

  4. Βουλευτή κ. Χρήστο Γκόκα

  5. Βουλευτή κ. Μιχάλη Κατρίνη

  6. Βουλευτή κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου

  7. Βουλευτή κ. Χαρά Κεφαλίδου

  8. Βουλευτή κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο

  9. Βουλευτή κ. Δημήτριο Κωνσταντόπουλο

  10. Βουλευτή κ. Ευαγγελία Λιακούλη

  11. Βουλευτή κ. Γεώργιο Μουλκιώτη

  12. Βουλευτή κ. Μπουρχάν Μπαράν

  13. Βουλευτή κ. Απόστολο Πάνα

  14. Βουλευτή κ. Γεώργιο Παπανδρέου

  15. Βουλευτή κ. Ανδρέα Πουλά

  16. Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Σκανδαλίδη

  17. Υπουργείο Οικονομικών - Γρ.Υπουργού

 1.  

   

  ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 1542/29.11.2021 ερώτηση 16 βουλευτών της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής.

   

  Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 1542/29.11.2021 ερώτησης δεκαέξι βουλευτών της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, με θέμα «Ανάγκη στοχευμένης στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων επαρχιακών πόλεων ορεινού και ημιορεινού όγκου που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία», σάς γνωρίζουμε τα εξής:

   

  Ο Ε.Ο.Τ., ως καθ’ ύλην αρμόδιος εθνικός φορέας με αποστολή την ανάπτυξη, προώθηση και προβολή του ελληνικού τουρισμού, εγχώρια και διεθνώς, με αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων της χώρας υλοποιεί την επικοινωνιακή στρατηγική προβολής της χώρας λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις της διεθνούς τουριστικής αγοράς και τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην παγκόσμια και την ελληνική οικονομία, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19.

  Κύριος στόχος της επικοινωνίας της νέας Στρατηγικής του ΕΟΤ για το 2021 τέθηκε η ανάκαμψη της χώρας ως τουριστικού προορισμού και η εδραίωση της ως “top of mind”top of mind”” ταξιδιωτικής επιλογής των καταναλωτών, που προσφέρει αυθεντικές και μοναδικές εξατομικευμένες εμπειρίες, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με υπευθυνότητα ως προς την ασφάλεια και σεβασμό στο περιβάλλον.

  Βασικό κορμό του επικοινωνιακού πλάνου για το 2021 αποτέλεσε η online διαφήμιση με προβολή της Ελλάδας μέσω σύγχρονου και ελκυστικού περιεχομένου, πρωτίστως σε κορυφαίες εταιρείες παροχής διεθνών διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως μηχανές αναζήτησης, ταξιδιωτικές ιστοσελίδες και ιστοσελίδες ταξιδιωτικών κρατήσεων.

  Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων online διαφήμισης, όπως το programmatic marketing, location based και mobile advertising, διαφήμιση στα social media (Facebook, Instagram, YouTube, κλπ.) αλλά και η προβολή της χώρας σε online διεθνή περιοδικά, ιστοσελίδες μεγάλων εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών.

  Τα διαφημιστικά προγράμματα που υλοποίησε ο Οργανισμός με βάση την ανωτέρω στόχευση συνέβαλαν στο να τοποθετηθεί ο ελληνικός τουρισμός δυναμικά στο διαρκώς μεταβαλλόμενο από την πανδημία διεθνές περιβάλλον και να πετύχει τους στόχους που τέθηκαν σχετικά με την ανάκαμψη των τουριστικών μεγεθών (αφίξεις/εισπράξεις) με έτος αναφοράς το 2019.

  Με βάση τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021 η χώρα κατέγραψε, δεδομένων των συνθηκών, εντυπωσιακές επιδόσεις, περιορίζοντας την πτώση λόγω της πανδημίας σε αφίξεις από τις βασικές αγορές – στόχους της Ε.Ε. κατά -52% και σε εισπράξεις από τις αγορές εντός και εκτός Ε.Ε. κατά -50,2% (ΣΕΤΕ, Στατιστικό Δελτίο, Οκτώβριος 2021).

  Καμπάνια προβολής χειμερινών προορισμών σε αγορές της Ευρώπης και στο Ισραήλ

  Κεφαλαιοποιώντας το αίσθημα αισιοδοξίας που πηγάζει από τις ανωτέρω θετικές επιδόσεις της προηγούμενης περιόδου και σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της off season ζήτησης, δηλαδή κατά τους χειμερινούς και πρώτους ανοιξιάτικους μήνες (early spring) μήνες , ο ΕΟΤ σχεδιάζει ειδική επικοινωνιακή καμπάνια (tactical campaign) προβολής των χειμερινών προορισμών, στοχεύοντας τόσο στον εισερχόμενο όσο και στον εσωτερικό τουρισμό.

  Υπό την υπογραφή του βασικού μηνύματος της επιτυχημένης κεντρικής καμπάνιας του ΕΟΤ για το 2021, “All you want is Greece”, κεντρικός στόχος του διαφημιστικού προγράμματος που θα υποστηρίξει την νέα καμπάνια του χειμερινού τουρισμού είναι η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας (awareness) της Ελλάδας ως χειμερινού και city break προορισμού, με απώτερο σκοπό την αύξηση της τουριστικής κίνησης off season, δηλαδή κατά τους χειμερινούς και πρώτους ανοιξιάτικους μήνες (early spring) μήνες .

  Ειδικότερα, το διαφημιστικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου σε ψηφιακά μέσα, θα στοχεύει σε χρήστες του διαδικτύου με συγκεκριμένα προφίλ, ήτοι σε δυνητικούς ταξιδιώτες αστικών προορισμών (city breakers), σε φυσιολάτρεις (nature seekers), σε Βορειοευρωπαίους που αναζητούν έναν εναλλακτικό πιο ήπιο χειμώνα (winter sun lovers), καθώς και σε χρήστες που κάνουν αναζήτηση για ανταγωνιστικούς της Ελλάδας προορισμούς.

   

  Ως εκ τούτου, το πρώτο κύμα (Δεκέμβριος- Ιανουάριος 2021) θα εστιάσει στη θεματική “Nature & Mainland””, ήτοι στις θεματικές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος κατά τη χειμερινή περίοδο στην ελληνική ύπαιθρο και δη την ηπειρωτική, ενώ το δεύτερο κύμα (μέσα Ιανουαρίου – Μάρτιος/Απρίλιος 2022) θα εστιάσει στη θεματική “City Breaks”, με κύριους αστικούς προορισμούς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

   

  Το μείγμα των αγορών-στόχων περιλαμβάνει τις βασικές ευρωπαϊκές source markets για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς και αγορές στις οποίες τα επιλεγμένα διαδικτυακά μέσα έχουν ιδιαίτερη δυναμική και διείσδυση στο κοινό του διαδικτύου, που αναζητά προορισμούς. Συγκεκριμένα, η διαφημιστική προβολή θα πραγματοποιηθεί συνολικά σε 10 χώρες, τις Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Πολωνία και Ισραήλ.

   

  Το πλάνο μέσων περιλαμβάνει διεθνείς διαδικτυακές πλατφόρμες με τις οποίες ο Οργανισμός έχει συνεργαστεί επιτυχημένα και στο παρελθόν για την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τόσο μέσω προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από την

  Κεντρική του Υπηρεσία, όσο και μέσω των διαφημιστικών προγραμμάτων των Γραφείων Εξωτερικού.

   

  Τα διαφημιστικά εργαλεία με τα οποία οι πλατφόρμες θα προσεγγίσουν τους χρήστες, περιλαμβάνουν, ανάπτυξη microsites για τους χειμερινούς και city break προορισμούς της Ελλάδας, ένθεση βίντεο, ad banners, αποστολή newsletters κλπ.

   

  Στα δημιουργικά (βίντεο και διαδικτυακές διαφημίσεις) θέματα της καμπάνιας εκπροσωπούνται όλες οι Περιφέρειες της χώρας που παρέχουν αντίστοιχο προϊόν, όπως ενδεικτικά, ο Έβρος, η Νάουσα, το Νυμφαίο, τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, η Αράχωβα, το Πήλιο, η Καλαμπάκα, η Στεμνίτσα, ενώ παράλληλα προβάλλονται με ελκυστικό τρόπο οι εμπειρίες και οι δραστηριότητες που προσφέρονται σ’ αυτούς τους προορισμούς.

   

  Τέλος, η καμπάνια θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο 2021 και θα διαρκέσει συνολικά 3 μήνες ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του πλάνου μέσων ανέρχεται σε 1.252.325,60€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

   

  Θέτουμε τα παραπάνω υπόψη σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας.

   

   

  Η ΑΝ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

  ΕΛΕΝΗ ΜΗΤΡΑΚΗ

  Ακριβές Αντίγραφο Ελ. Μητράκη

   

  Εσωτερική Διανομή:

  Γραμματεία Διεύθυνσης

 

 


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...