Γκόκας Χρήστος. Ερώτηση σχετικά με τις ενισχύσεις στους αγρότες παραγωγούς της Άρτας.

 

Ο Βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής, κ Χρήστος Γκόκας κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, σχετικά με την απελπιστική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες παραγωγοί της Άρτας, και ιδιαίτερα οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και ελιάς, και την ανάγκη οικονομικής τους στήριξης, με ενίσχυση λόγω απώλειας εισοδήματος και με αποζημιώσεις λόγω ακαρπίας και παγετών.

Αναλυτικά ο κ. Γκόκας αναφέρεται στα συνεχιζόμενα προβλήματα των παραγωγών, όπως άλλωστε τα έχει επισημάνει και σε προηγούμενες Ερωτήσεις του, προς τους εκάστοτε Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι είναι ο τρίτος κατά σειρά Υπουργός στον οποίο θέτει τα ίδια πάνω-κάτω ερωτήματα, και ότι τις αόριστες απαντήσεις, ακολούθησαν, μέχρι τώρα, ελάχιστα αποτελέσματα στην πράξη για τους αγρότες παραγωγούς της Άρτας. Επίσης σε συνέχεια της τεκμηριωμένης Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε, προσφάτως, η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Γκόκας επανέρχεται για να τονίσει ότι οι παραγωγοί της Άρτας δεν έχουν ανάγκη, πλέον, από άλλες κυβερνητικές εξαγγελίες και ανακοινώσεις, αλλά για ουσιαστική στήριξη στην πράξη και ενισχύσεις ανάλογες των προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζει ότι, από το φθινόπωρο του 2020 οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες δυσκολίες για την παραγωγή τους, όπως η μειωμένη κατανάλωση και οι περιορισμοί λόγω πανδημίας, οι καιρικές συνθήκες με έντονες βροχοπτώσεις και παγετούς στη συνέχεια, που είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες των προϊόντων τους, ή να πωληθούν σε χαμηλές έως εξευτελιστικές τιμές. Ακολούθησαν οι παγετοί της Άνοιξης 2021, με σχεδόν καθολικά ποσοστά στην ακαρπία των ελαιόδεντρων και αρκετά υψηλή ακαρπία στα εσπεριδοειδή. Επίσης νέες ζημιές προκάλεσαν οι παγετοί του φετινού Χειμώνα. Επιπλέον και οι φετινές τιμές στα πορτοκάλια, δεν κάλυψαν ούτε το κόστος παραγωγής (περίπου 8 λεπτά το κιλό).

Παράλληλα υπογραμμίζει, για μία ακόμα αφορά, την υπέρμετρη αύξηση του κόστους παραγωγής σε ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα, με τον διπλασιασμό έως και τριπλασιασμό των τιμών των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, τις μεγάλες αυξήσεις σε σπόρους και αγροεφόδια, και κυρίως σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και τη μεγάλη αύξηση και στο κόστος των ζωοτροφών. Μία τέτοια κατάσταση φαντάζει απελπιστική για τους παραγωγούς της Άρτας, για όλες τις καλλιέργειες, αλλά και στους άλλους κλάδους, όπως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η μελισσοκομία, οι ιχθυοκαλλιέργειες και άλλες δραστηριότητες.

Οι συνέπειες, πέρα από την απόγνωση του αγροτικού κόσμου της Άρτας, αφορούν γενικότερα την τοπική κοινωνία. Στους δε εσπεριδοπαραγωγούς και ελαιοκαλλιεργητές της Άρτας έχουν δοθεί μόνο οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, πέρυσι, μια μικρή και ανεπαρκής ενίσχυση σε ορισμένες ποικιλίες ελιάς με 25-30 ευρώ ανά στρέμμα, και έχει εξαγγελθεί, χωρίς ακόμα να δοθούν χρήματα, η μηδαμινή ενίσχυση των 70 €/στρέμμα, μόνο για την κλημεντίνη, από τα εσπεριδοειδή.

Επιπλέον αναφέρει την άμεση ανάγκη για στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών από εθνικές και κρατικές ενισχύσεις, στα πλαίσια των προβλέψεων λόγω της πανδημίας, αλλά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως το Deminimis.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει ο κ. Γκόκας, με την ψηφισθείσα διάταξη για την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, τον Ιούλιο του 2021, για την αποζημίωση καλλιεργειών που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό της Άνοιξης 2021, απαιτείται και η υποβολή σχετικού αιτήματος προς έγκριση στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως από την πλευρά της Κυβέρνησης υπάρχει αδιαφορία, χωρίς επίσημη ενημέρωση για τις αποφάσεις και ενέργειες των υπευθύνων, με αποτέλεσμα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι εσπεριδοπαραγωγοί και παραγωγοί ελιάς της Άρτας, να βρίσκονται σε αναμονή, μη γνωρίζοντας αν θα λάβουν τελικά αποζημίωση για την ακαρπία, εξαιτίας αυτού του καιρικού φαινομένου.

Επίσης σημειώνει ότι παρατηρείται στασιμότητα, για την αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για να συμπεριληφθούν νέες ασθένειες, και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, και παράλληλα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών.

Στη συνέχεια ο κ. Γκόκας αναφέρεται στη σημασία του Πρωτογενή Τομέα, ως βασικού πυλώνα για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και ως προϋπόθεση για τη διατροφική μας επάρκεια.

Και τονίζει ότι πέρα από τα γενικότερα ζητήματα και ερωτήματα, για όλους του κλάδους του Πρωτογενή Τομέα, όπως έχουν κατατεθεί από την Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και θα εξειδικευθούν κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης, ειδικότερα «…οι παραγωγοί της Άρτας, αντιμετωπίζουν οικονομικά αδιέξοδα και βρίσκονται σε απόγνωση, αδυνατώντας να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. ….Αν δεν ενισχυθούν, δεν μπορούν να καλύψουν το υπεραυξημένο κόστος παραγωγής για τη νέα καλλιεργητική περίοδο και επομένως θα χαθεί και τρίτη χρονιά στη σειρά…».

Για όλα τα ανωτέρω θέτει μια σειρά ερωτημάτων προς τον κ. Υπουργό, και συγκεκριμένα: 

 • Ποια είναι τελικά τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη της πραγματικής απώλειας εισοδήματος για τους εσπεριδοπαραγωγούς της Άρτας από Εθνικά ή Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Αν θα περιοριστούν στα 70 ευρώ/στρέμμα και μόνο για τις κλημεντίνες, αλλά και ποιος είναι ο σχεδιασμός για τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, αλλά και τις κλημεντίνες, για την πραγματική ενίσχυση των παραγωγών, και πότε θα δοθούν τα χρήματα;
 • Αν υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση όλων των ποικιλιών της ελιάς, καθώς και της επιτραπέζιας ελιάς (χονδροελιά – κονσερβοελιά) Άρτας, που μέχρι τώρα έχει εξαιρεθεί,
 • Αν θα υπάρξει τελικά αποζημίωση των παραγωγών της Άρτας, λόγω ακαρπίας από τον παγετό της Άνοιξης, για όλα τα προϊόντα που επλήγησαν, ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα καταβολής αυτών των αποζημιώσεων και εάν έχει υποβληθεί ο αντίστοιχος φάκελος προς έγκριση στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα προϊόντα της Άρτας ή και άλλων περιοχών.

Επίσης ρωτά:

 • Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες για στήριξη της δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών,
 • Ποιες είναι οι ενέργειες για άμεσο επιτόπιο έλεγχο για καταγραφή των ζημιών από τις Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και εάν θα ενισχυθεί με το απαιτούμενο προσωπικό, και
 • Ποιες είναι οι προθέσεις του κ. Υπουργού για την ένταξη της Π.Ε. Άρτας στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών, τόσο για τα εσπεριδοειδή, όσο και για την ελιά, και ποιο είναι το ποσό που θα διατεθεί για κάθε καλλιέργεια.

 

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

 

ΘΕΜΑ: «Μέτρα οικονομικής στήριξης, ενισχύσεις λόγω απώλειας εισοδήματος και αποζημιώσεις λόγω ακαρπίας και παγετών, στους αγρότες παραγωγούς της Άρτας»

 

Κύριε Υπουργέ,

Στις προηγούμενες γραπτές και επίκαιρες ερωτήσεις που έχω υποβάλλει, προς τους εκάστοτε Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έχω αναφερθεί αναλυτικά στην απελπιστική κατάσταση και τη δεινή οικονομική θέση των παραγωγών της  Άρτας και ιδιαίτερα των εσπεριδοπαραγωγών  και των παραγωγών ελιάς.

Τα προβλήματα και οι ζημιές στις καλλιέργειες αφορούν τουλάχιστον δύο περιόδους, με πενιχρές ή και καθόλου ενισχύσεις και μόνο κάποιες αποζημιώσεις για τους παραγωγούς.

Από το φθινόπωρο του 2020 η κατάσταση στην αγορά και η μειωμένη κατανάλωση, είχαν σαν αποτέλεσμα τα προϊόντα της Άρτας, μανταρίνια, ελιές, πορτοκάλια, είτε να πουληθούν σε χαμηλές έως εξευτελιστικές τιμές, είτε να μείνουν αδιάθετα.

Για τα εσπεριδοειδή, οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν στη συνέχεια μεγάλα προβλήματα, με τις βροχοπτώσεις να εμποδίζουν τη συγκομιδή, και να προκαλούν ασθένειες που οδήγησαν σε καρπόπτωση, και με τον παγετό που προξένησε επί πλέον ζημιές.

Για την περίοδο αυτή οι παραγωγοί της Άρτας δεν έχουν λάβει καμία οικονομική στήριξη και ενίσχυση του εισοδήματός τους, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας και της απώλειας  εισοδήματος που είχαν, πλην μιας μικρής και ανεπαρκούς ενίσχυσης σε ορισμένες ποικιλίες ελιάς, περίπου 1 εκατ. ευρώ, με βάση αποζημίωσης 25-30 ευρώ ανά στρέμμα. Ενώ δόθηκαν για τα εσπεριδοειδή περίπου 2 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για τους παγετούς του περασμένου χειμώνα. Επίσης έχει εξαγγελθεί, μόνο για τις κλημεντίνες από τα εσπεριδοειδή, η μηδαμινή ενίσχυση των 70 ευρώ ανά στρέμμα, για την περυσινή χρονιά, και χωρίς ακόμα να έχουν φτάσει χρήματα στους παραγωγούς. Όλα αυτά όταν οι απώλειες εισοδήματος είναι πολλαπλάσιες.

Στη συνέχεια οι παγετοί της περασμένης άνοιξης, επηρέασαν τόσο τα εσπεριδοειδή που βρίσκονταν στο στάδιο της προάνθισης, όσο και την ελιά κατά την ανθοφορία και την καρπόδεση, σε όλες τις επιτραπέζιες ποικιλίες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, την σχεδόν πλήρη ακαρπία  για την ελιά, ιδιαίτερα για την κονσερβοελιά, σε ποσοστό 90% ή και 100%, καθώς και υψηλά ποσοστά ακαρπίας για τα εσπεριδοειδή, όπως γνωρίζουν και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα τα προβλήματα συνεχίζονται στην τρέχουσα περίοδο, αφού τα πορτοκάλια έχουν μικρή ζήτηση και έχουν μείνει αδιάθετα, ενώ οι τιμές, για όσες ποσότητες διατίθενται στην αγορά, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, περίπου στα  οκτώ (8) λεπτά το κιλό. Αλλά και στα μανταρίνια ποικιλίας NOVA, πέραν της μειωμένης παραγωγής, είναι μειωμένες και οι τιμές πώλησης.

Οι πρόσφατοι δε παγετοί, του φετινού χειμώνα, δημιούργησαν επί πλέον ζημιές, με αποτέλεσμα τη συνεχή καρπόπτωση.

Παράλληλα είναι γνωστά τα προβλήματα, λόγω της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής, όπως σας έχουμε αναλυτικά καταγράψει σε παράλληλη  Επίκαιρη Ερώτηση της Κ.Ο.   του Κινήματος  Αλλαγής.

Οι διπλασιασμοί έως τριπλασιασμοί στις τιμές λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, οι μεγάλες αυξήσεις για σπόρους και αγροεφόδια, οι μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα και η ρήτρα αναπροσαρμογής, με τριπλάσια και πλέον αύξηση στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος, δημιουργούν έντονα προβλήματα για όλες τις καλλιέργειες.

Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής αφορά όλο τον πρωτογενή τομέα, αφού και οι άλλοι κλάδοι με τη μεγάλη αύξηση του κόστους ζωοτροφών, ακόμα και υπερδιπλάσια, μαζί με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, δημιουργούν τεράστια προβλήματα και στην κτηνοτροφία, στην πτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τις ιχθυοκαλλιέργειες και λοιπές δραστηριότητες.

Αυτή η κατάσταση έχει δραματικές συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο της Άρτας, που βρίσκεται κυριολεκτικά σε απόγνωση. Αλλά και για την τοπική οικονομία γενικότερα.

Κύριε Υπουργέ,

Είστε ο τρίτος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στον οποίο υποβάλλω για πολλοστή φορά τα ίδια πάνω κάτω ερωτήματα. Οι αόριστες απαντήσεις, συνοδεύτηκαν από πενιχρά αποτελέσματα για την ενίσχυση, στην πράξη, των εσπεριδοπαραγωγών και ελαιοκαλλιεργητών της Άρτας.

Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί μόνο οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι ελάχιστες ενισχύσεις για την ελιά και οι επίσης μηδαμινές ενισχύσεις για τις κλημεντίνες, που όμως ακόμα αναμένονται.

Επίσης τον Ιούλιο του 2021 ψηφίστηκε τροπολογία που προέβλεπε την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, για την πληρωμή αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον «παγετό Άνοιξη 2021». Μέχρι σήμερα οι εσπεριδοπαραγωγοί και οι ελαιοκαλλιεργητές της Άρτας, δεν έχουν λάβει καμία τέτοια αποζημίωση για την ακαρπία που προκάλεσε αυτό το καιρικό φαινόμενο, ούτε γνωρίζουν επίσημα και έγκυρα αν έχει δρομολογηθεί σχετική διαδικασία για την περίπτωσή τους.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή, μετά από ενάμιση περίπου χρόνο και παρά τις εξαγγελίες και ανακοινώσεις, δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα ενισχύσεις και στήριξη για την κάλυψη της πραγματικής απώλειας εισοδήματος των παραγωγών της Άρτας, και το Υπουργείο έχει καθυστερήσει πλέον αδικαιολόγητα να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις αυτές, στα πλαίσια της πανδημίας, των συνθηκών αγοράς και των καιρικών συνθηκών, τόσο κατά την προηγούμενη όσο και κατά τη φετινή χρονιά,

Επειδή, είναι αναγκαία η ενίσχυση και στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών από εθνικές και κρατικές ενισχύσεις, αλλά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα όπως το Deminimis,

Επειδή, η διάταξη που ψηφίσθηκε για την αποζημίωση καλλιεργειών, που βρίσκονταν στο στάδιο της προάνθισης και υπέστησαν ζημιές κατά τον παγετό της άνοιξης, περιλαμβάνει και την υποβολή σχετικού αιτήματος προς έγκριση στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι εσπεριδοπαραγωγοί και οι παραγωγοί ελιάς της Άρτας που επλήγησαν από την ακαρπία εξ’ αυτής της αιτίας, πρέπει να γνωρίζουν τις σχετικές αποφάσεις και ενέργειές σας,

Επειδή, η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τα προβλήματα για τους παραγωγούς,

Επειδή, ήδη έχει καθυστερήσει η αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να καλυφθούν οι ζημιές που οφείλονται σε νέες ασθένειες και στην κλιματική αλλαγή,

Επειδή, υπάρχει σοβαρό και ουσιαστικό πρόβλημα για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών και  η βοήθεια της πολιτείας είναι απαραίτητη,

Επειδή, ήδη η Επίκαιρη Επερώτηση, που έχει κατατεθεί από την Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα – ερωτήματα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των φορέων άσκησης αγροτικής πολιτικής (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ, ΕΦΕΤ), για τα θέματα ενέργειας, χρηματοδοτήσεων και εκπαίδευσης, για τα ειδικά μέτρα για κτηνοτροφία, βοσκότοπους και διάφορα εθνικά προϊόντα, για τα θέματα εθνικού σχεδιασμού, προστασίας και προβολής των Ελληνικών Προϊόντων κ.λπ.,

Επειδή, όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη ότι ο Πρωτογενής Τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας μας, αλλά και προϋπόθεση για τη διατροφική μας επάρκεια, και επομένως πρέπει να έχει την ανάλογη στήριξη,

Επειδή, ειδικότερα οι παραγωγοί της Άρτας, αντιμετωπίζουν οικονομικά αδιέξοδα και βρίσκονται σε απόγνωση, και αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, αλλά και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους,

Επειδή, οι παραγωγοί της Άρτας αν δεν ενισχυθούν, δεν μπορούν να καλύψουν το υπεραυξημένο κόστος παραγωγής για τη νέα καλλιεργητική περίοδο και επομένως θα χαθεί και τρίτη χρονιά στη σειρά.

Ερωτάσθε κατόπιν όλων αυτών κ. Υπουργέ:

 1. Ποιά είναι τελικά τα μέτρα οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης για την κάλυψη της πραγματικής και τεκμηριωμένης απώλειας εισοδήματος, για τους εσπεριδοπαραγωγούς της Άρτας (μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια), από εθνικές ενισχύσεις, αλλά και από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως το Deminimis; Θα περιοριστούν τελικά στα 70 ευρώ/στρέμμα και μόνο για τις κλημεντίνες, που αποτελούν μηδαμινό ποσό, και πότε θα δοθούν αυτά τα χρήματα;
 2. Για τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, (αλλά και για τις κλημεντίνες πέρα από το μικρό ποσό που εξαγγείλατε), ποιος είναι ο σχεδιασμός σας και τι προβλέπετε για την ενίσχυση των παραγωγών;  Θα δοθούν οι ενισχύσεις που είναι απαραίτητες; Και αν ναι, Πότε;
 3. Υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση και άλλων ποικιλιών της ελιάς; Έχει υποβληθεί φάκελος για ενίσχυση των ποικιλιών της επιτραπέζιας ελιάς (χονδροελιά – κονσερβοελιά) Άρτας, από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, που μέχρι τώρα έχει εξαιρεθεί;
 4. Θα υπάρξει τελικά αποζημίωση των παραγωγών της Άρτας, λόγω της ακαρπίας από τον παγετό της Άνοιξης, για την ελιά, τα εσπεριδοειδή, αλλά και άλλα προϊόντα;
 5. Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής αυτών των αποζημιώσεων, λόγω ακαρπίας; Έχει υποβληθεί φάκελος που να περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα προϊόντα της Άρτας, με σχετικό αίτημα προς έγκριση στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Έχουν υποβληθεί αντίστοιχα, φάκελοι και αιτήματα για τα ίδια προϊόντα από άλλες περιοχές;
 6. Ποιές πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε για τη στήριξη της δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών;
 7. Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε για τον άμεσο επιτόπιο έλεγχο από τις Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, για την καταγραφή των ζημιών από τους πρόσφατους παγετούς και όχι μόνο, στις καλλιέργειες στην Άρτα; Θα ενισχύσετε τον ΕΛΓΑ με το προσωπικό που απαιτείται;
 8. Ποιές είναι τελικά οι προθέσεις σας για την ένταξη της Π.Ε. Άρτας στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών, τόσο για τα εσπεριδοειδή, όπως η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, όσο και για την ελιά, και ποιό ποσό θα διατεθεί για κάθε καλλιέργεια;

 

                                                                                                    Ο Ερωτών Βουλευτής

                                                                                                                   Χρήστος Γκόκας

 


 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου