Χαιρετισμός στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 

Ο Βουλευτής  του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, παραβρέθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, στην έναρξη του τριήμερου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, με τίτλο  " Από την Καταστροφή στην Αναγέννηση", που διοργανώθηκε  στην Άρτα,  από τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο " Ο ΣΚΟΥΦΑΣ", μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Αρταίων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επίσης, παρακολούθησε εργασίες του Συνεδρίου και την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Γκόκας, κατά την έναρξη του Συνεδρίου απήυθυνε τον παρακάτω Χαιρετισμό:

«Κυρίες και Κύριοι,

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού Συνεδρίου, να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω για τη συμμετοχή τους όλους όσους πρόκειται να είναι εισηγητές, αλλά και όσους παρακολουθούν αυτό το Συνέδριο. Είναι τιμή για την Άρτα η διοργάνωση αυτού του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου.

Έχουν περάσει 100 χρόνια από τη μέρα εκείνη που ο ελληνικός στρατός άφηνε πίσω του τη Μικρά Ασία και η Σμύρνη βίωνε μια απίστευτης σκληρότητας καταστροφή. Έχουν περάσει 100 χρόνια από τη στιγμή εκείνη κατά την οποία οι προαιώνιες ακτές της Ιωνίας που γέννησαν τον ελληνικό πολιτισμό, έγιναν οι «χαμένες πατρίδες» του ελληνισμού.

Προχθές, στις 14 Σεπτεμβρίου, τιμήσαμε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, από το Τουρκικό Κράτος.

Η μέρα αυτή καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1998, μετά από πρόταση τριών (3) τότε Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, ήρθε μετά την μεγάλη επιτυχία της Συμφωνίας των Σεβρών που εξασφάλισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Και ήταν η συνέχεια του πρώτου διωγμού του Ελληνισμού, με την Γενοκτονία των Ποντίων.

Από αυτή τη μαύρη σελίδα στην Ιστορία του Ελληνισμού, πρέπει να αντλούμε διδάγματα για τα αποτελέσματα του διχασμού και της έλλειψης Εθνικής Ενότητας.

Τα μηνύματα αυτά αφορούν και στο σήμερα του Ελληνισμού, αφού ο Αναθεωρητισμός είναι παρόν στην Ευρώπη, όπου έχουμε ήδη ένα πόλεμο με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ιδιαίτερα για εμάς του Έλληνες ο Τουρκικός Αναθεωρητισμός και η κλιμακούμενη Τούρκικη προκλητικότητα και αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, επιβάλλει την Εθνική Συνεννόηση, την Εθνική Ενότητα, για μια Ενιαία Εθνική Στρατηγική σε αυτά τα μέτωπα.

Η ιστορική συλλογική μνήμη του Ελληνισμού, δεν πρέπει να αφήσει τη λήθη του παρελθόντος, να αλλοιώσει την ιστορική του συνείδηση και ταυτότητα.

Οι εικόνες της καταστροφής είναι ακόμα χαραγμένες στις μνήμες όσων τυχόν επιζούν, αλλά και στο νου όλων όσοι τις έχουν αντικρίσει αποτυπωμένες σε φωτογραφίες ή σε εικόνες της εποχής. Η εικόνα της παραδομένης στις φλόγες Σμύρνης, με τις βάρκες να βουλιάζουν από τον κόσμο που προσπαθούσε να γλιτώσει από τους Τούρκους, γεμίζει ρίγη ακόμα και τους νεότερους. Σκηνές απανθρωπιάς που δε θά ‘πρεπε να τις αντιμετωπίζει κανένας άνθρωπος.

Είναι γεγονός ότι ο μικρασιατικός πόλεμος, τελικά, και πολύνεκρος ήταν και κακότυχος αποδείχθηκε. Όντας εθνικός πόλεμος για τους Έλληνες και τους Τούρκους, αλλά αποικιακός για τους νικητές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ζημίωσε κυρίως τη χώρα μας άμεσα, έμμεσα και πολλαπλά. Η άμεση ζημία είναι ορατή και αυτονόητη: υλικές ζημιές, μυριάδες ανθρώπινες ζωές, βίαιος ξεριζωμός εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τις εστίες τους. Η έμμεση, και για τους δύο αντιμαχόμενους λαούς, είναι αυτή που δε φαίνεται με την πρώτη ματιά: το ότι, δηλαδή, την ώρα της εξοντωτικής, ανάμεσά τους, αναμέτρησης, άλλοι, εχθροί και φίλοι, καρπώθηκαν άνετα ό,τι μπορούσαν: έδαφος, υπέδαφος, οικονομικές συμβάσεις κ.τ.λ.

Για την Ελλάδα, η τραγωδία της προσφυγιάς συνιστά σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που άλλαξε ουσιαστικά την πορεία της νεοελληνικής κοινωνίας και του νεοελληνικού πολιτισμού. Είναι αυτονόητο ότι το ανθρώπινο αυτό κύμα, πάνω από 1.200.000 άνθρωποι, ανέτρεψε όλες τις ισορροπίες και τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Εκατό χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, το ελληνικό κράτος υποχρεώθηκε σε μια νέα αρχή, προκειμένου να επιτύχει την Αναγέννησή του, όπως ορθά επισημαίνεται στον τίτλο του Συνεδρίου σας. Η συνεισφορά του προσφυγικού στοιχείου στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας είναι αδιαμφισβήτητη. Υπάρχουν όμως πτυχές που ακόμα χρειάζονται έρευνα, όπως η περίπτωση των προσφύγων στην Ήπειρο και την Άρτα, αλλά και η συνεισφορά τους στην πολιτιστική πορεία της περιοχής. Το Συνέδριό σας, με τις εισηγήσεις του, αποτελεί την καλύτερη αφετηρία για περαιτέρω έρευνα.

Αξίζει δε να επισημανθεί ότι, η Άρτα συνδέεται με Περιόδους Ακμής του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στην Ανατολική Θράκη, μέσω των μοναδικών βυζαντινών της Μνημείων.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες αυτού του Συνεδρίου»


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου