Banner Πανω
 
 
 

ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και προβληματισμό προκαλεί η υπόθεση του φρέσκου γάλακτος στην Ήπειρο, καθώς πρόκειται για μία περιοχή κτηνοτροφική και οι Ηπειρώτες στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τα ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει πρόθεση να επιμηκύνει της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 9 μέρες. Πρόκειται για μια συνήθη πρακτική στις Χώρες του εξωτερικού όπως Ευρώπη και ΗΠΑ, στις οποίες ουσιαστικά δεν πωλείται φρέσκο γάλα όπως στην Ελλάδα- για αυτό  και πολλές φορές λέμε ότι στην Ελλάδα το φρέσκο γάλα είναι πολύ πιο ακριβό από ότι π.χ. στην Γερμανία. Τα πραγματικά προϊόντα φρέσκου γάλακτος στο εξωτερικό θεωρούνται είδη πολυτελείας και πωλούνται σε υψηλές τιμές.
Η άποψη των κτηνοτρόφων της Ηπείρου γενικότερα αλλά και της Πρέβεζας πιο συγκεκριμένα, έρχεται σε αντίθεση με την άποψη του Υπουργείο Ανάπτυξης. Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για μία πρακτική που δεν θα ωφελήσει τους καταναλωτές αλλά και θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στους παραγωγούς γάλακτος.
Για το θέμα, μίλησε στην Τ.Φ. ο Μιχάλης Τζίμας εκπρόσωπος των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Ηπείρου τονίζοντας χαρακτηριστικά «Διαφωνούμε με την αύξηση διάρκειας ζωής του γάλακτος. Δεν πρόκειται καταρχάς για το θέμα της διάρκειας ζωής του γάλακτος, αλλά για το τι θέλουν να εξυπηρετήσουν με αυτή την αλλαγή, δεν θέλουν να μειώσουν την τιμή του γάλακτος, διότι οι τιμές στο μακρά διαρκείας γάλα είναι πιο ακριβές από ότι το νωπό στην Ελλάδα. Άρα λοιπόν δεν είναι αυτός ο λόγος.
Πέρα από αυτό, τούτη τη στιγμή με το να αυξηθεί ο χρόνος κατανάλωσης του γάλακτος σημαίνει και υψηλή παστερίωση, κάτι που συνεπάγεται ότι το γάλα χάνει πλέον τα θρεπτικά του συστατικά.
Το τρίτο ζήτημα είναι ότι τέσσερις εταιρείες που τελικά θα ωφεληθούν από κάτι τέτοιο θα εκβιάζουν για τις τιμές και οι κτηνοτρόφοι θα καταστραφούν, αν σκεφτεί κανείς ότι η αγελαδοτροφία αυτή τη στιγμή ήδη έχει πάθει μεγάλο πλήγμα λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, άρα λοιπόν με τη δυνατότητα που θα δοθεί για επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, ουσιαστικά θα υπάρχουν δύο Εταιρείες οι οποίες θα πωλούν γάλα μακράς διαρκείας και θα φτάσουμε στο σημείο που ισχυρίζονταν κάποιοι παλαιότερα, ότι δηλαδή το 90% του ελληνικού λαού θα τρώει αυτό που περισσεύει και το υπόλοιπο 10% θα έχει να πληρώνει και να τρώει υγιεινά προϊόντα σε μία Χώρα που οι δυνατότητες είναι τεράστιες» ανέφερε ο κ. Τζίμας.
Σε σχετική ερώτηση για την κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις συνθήκες πώλησης γάλακτος μακράς διαρκείας, επιχείρημα που προβάλει και η Κυβέρνηση, ο κ. Τζίμας ανέφερε «Υπάρχει μια προπαγάνδα για το θέμα. Το νωπό γάλα στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ακριβό από ότι το νωπό γάλα στην Ελλάδα. Στα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης πωλείται το γάλα μακράς διαρκείας κατά κόρον, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το νωπό γάλα. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, το μακράς διαρκείας γάλα είναι πολύ πιο φτηνό στην Ευρώπη, εδώ όμως είναι πιο ακριβό και γι’ αυτό και ενδιαφέρονται όχι για τις Εταιρείες που έχουν έδρα την Ελλάδα, αλλά για Εισαγωγικές Εταιρείες των Βαλκανίων οι οποίες είναι 2-3» υποστήριξε ο κ. Τζίμας επισημαίνοντας ακόμη για τη ΔΩΔΩΝΗ ότι «Αυτοί που μας έταζαν λαγούς με πετραχήλια και έλεγαν ότι θα σωθούμε εάν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΩΔΩΝΗ, θα πρέπει να πάρουν τώρα τα αποτελέσματα της πολιτικής τους».
Συμπερασματικά από όσα ανέφερε ο κ. Τζίμας, καταλήγουμε στο ερώτημα, τελικά το Κράτος επιθυμεί να ελαφρύνει την τσέπη του Έλληνα Καταναλωτή ή να την επιβαρύνει και να ωφελήσει έτερους;
Έτσι θα ενισχύσει η Κυβέρνηση τον Πρωτογενή Τομέα και θα δώσει κίνητρα στους παραγωγούς; Δεν θα μπορούσε να βοηθήσει με ευκολότερη πρόσβαση στις ζωοτροφές και μείωση του κόστους παραγωγής;
Σκοπός είναι να καταναλώνουμε ελληνικά φρέσκα γάλατα φτηνότερα ή παγοκολόνες γάλακτος και γάλατα υψηλής παστερίωσης 9 ημερών από την Δυτική Ευρώπη προς ενίσχυση ξένων εταιρειών;
Άρης Τσελίκος

Τοπική Φωνή


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου
 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...