Banner Πανω
 
 
 

Καταργήθηκε η απογευματινή αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Πρέβεζας. Πολίτες από την Πάργα, πήγαν να δώσουν αίμα για συγγενικό τους πρόσωπο και πληροφορήθηκαν δεν μπορούν να δώσουν

Καταργήθηκε η απογευματινή αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Πρέβεζας. Πολίτες από την Πάργα, πήγαν να δώσουν αίμα για συγγενικό τους πρόσωπο και πληροφορήθηκαν δεν μπορούν να δώσουν

 

Η έλλειψη γιατρών και ο φόρτος εργασίας του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού – καθώς πρέπει να παρίσταται γιατρός κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας - θεωρείται ένας από τους λόγους που διακόπηκε η απογευματινή λειτουργία της Μονάδας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο ενώ δεν φαίνονται ακόμη σημάδια αναβάθμισης, παρά τις δεσμεύσεις Μπέζα αλλά και τις «προσπάθειες» του Βουλευτή Δ. Τσουμάνη και του Αντιπεριφερειάρχη Στρ. Ιωάννου.

Ως γνωστόν, τα Νοσοκομεία όλης της Χώρας είναι και κέντρα αιμοδοσίας. Η χώρα μας έχει ανάγκη από αίμα και μάλιστα λόγω ανεπάρκειας «εισάγει» αίμα από την Ελβετία. Κέντρο αιμοδοσίας είναι και το Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Πριν λίγες μέρες, πληροφορηθήκαμε πως πολίτες από την Πάργα, πήγαν στο Νοσοκομείο Πρέβεζας απογευματινές ώρες για να δώσουν αίμα για κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο το οποίο επρόκειτο να χειρουργηθεί σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Προς έκπληξή τους πληροφορήθηκαν από το προσωπικό της Μονάδας Αιμοδοσίας ότι τα απογεύματα δεν μπορούν να δώσουν αίμα παρά μόνο τις πρωινές ώρες 9.00 – 13.00.

Μέχρι πρότινος, ήταν γνωστό ότι οι πολίτες μπορούσαν κάθε απόγευμα να δώσουν αίμα ώστε να μην αναγκάζονται να αφήσουν την εργασία τους τις πρωινές ώρες. 

Τη στιγμή που το Σύστημα Υγείας δίνει αγώνα για εθελοντική προσφορά αίματος, χωρίς να τα καταφέρνει, με αποτέλεσμα να εισάγονται μεγάλες ποσότητες αίματος με τεράστιες δαπάνες, φαίνεται ότι στο Νοσοκομείο Πρέβεζας λειτουργούν διαφορετικά. 

Την ίδια στιγμή σε  «κούρεμα» των μονάδων αίματος που προορίζονται για τη χώρα μας προχωρά η Ελβετία, αναγκάζοντας την ελληνική πολιτεία να λάβει εσπευσμένως μέτρα για την αναπλήρωση της ποσότητας στην εθνική «δεξαμενή» αίματος.

Πληροφορηθήκαμε ότι ο Διοικητής Ν. Γεωργάκος έδωσε εντολή να μη γίνονται αιμοληψίες το απόγευμα, παρά τις ισχύουσες διατάξεις. Εάν αυτό είναι ακριβές τι έχει να μας πει για το γεγονός ο Διοικητής του Νοσοκομείου;

Το Υπουργείο συμφωνεί με τέτοιες πρακτικές; 

Η απόφαση των Ελβετών να στέλνουν από το 2015 και για τα επόμενα έξι χρόνια 2.500 μονάδες αίματος λιγότερες κατ’ έτος στην Ελλάδα, φέρνει τους αρμόδιους προς των ευθυνών τους για την αποτυχία της δημιουργίας ενός ισχυρού εθελοντικού κινήματος στην αιμοδοσία όπως προέβλεπε η ελληνοελβετική συνεργασία που ενεργοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η χώρα για πλήρη κάλυψη των αναγκών σε αίμα χρειάζεται ετησίως περίπου 700.000 μονάδες. Η εθνική «δεξαμενή» γεμίζει με πολλή προσπάθεια με 600.000 έως 670.000 μονάδες αίματος από εγχώρια συλλογή  (το 45% αυτών από εθελοντές αιμοδότες και το υπόλοιπο από το συγγενικό περιβάλλον που προσφέρει περιστασιακά) και εισάγει πάγια 30.000 μονάδες αίματος από την Ελβετία αξίας περίπου 4  εκατ. ευρώ. 

Πλέον η Ελβετία ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι από το 2015 θα δίνει στην Ελλάδα 2.500 μονάδες αίματος λιγότερες κάθε χρόνο και μέχρις ότου να μειώσει κατά το ήμισυ την ποσότητα του εξαγόμενου αίματος προς την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έλλειψη γιατρών και ο φόρτος εργασίας του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού – καθώς πρέπει να παρίσταται γιατρός κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας - θεωρείται ένας από τους λόγους που διακόπηκε η απογευματινή λειτουργία της Μονάδας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου. Είναι όμως φρόνιμη η λύση της Διοίκησης να παύσει τη λειτουργία της τα απογεύματα όταν καθημερινά υπάρχει κίνδυνος να τύχουν περιστατικά ανάλογα της περίπτωσης των πολιτών της Πάργας;

Η ελαφρά τη καρδία απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου Πρέβεζας να διακόψει τη λειτουργία της αιμοδοσίας τα απογεύματα, πιθανόν μετά από πιέσεις – δικαιολογημένων ή μή – των ιατρών, θα πρέπει να επανεξεταστεί και να βρεθεί μία λύση που θα εξυπηρετήσει πρωτίστως τους. Σίγουρα με έναν σωστό σχεδιασμό και τα ανάλογα αιτήματα στους προϊστάμενους του Διοικητή, θα  υπάρξει και αποτέλεσμα.

Αξίζει να επισημάνουμε  πως χθες δημοσιεύτηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια» η προκήρυξη για μία θέση επικουρικού αναισθησιολόγου. Οι ανάγκες σήμερα του Νοσοκομείου σε επικουρικό προσωπικό είναι τεράστιες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει άμεση ανάγκη στην Ορθοπεδική η οποία μένει με ένας γιατρό, στην Ουρολογία που δεν υπάρχει κανένας γιατρός, στην Καρδιολογία, στη Νεφρολογία, στην Παθολογία και στην Παιδιατρική. 

Οι άμεσες ανάγκες για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς το Νοσοκομείο Πρέβεζας είναι 6-7 προσλήψεις γιατρών των παραπάνω ειδικοτήτων.

http://www.fanaripress.gr


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...