Banner Πανω
 
 
 

ΑΝΑΦΟΡΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Επώνυμη καταγγελία γονιών για μη σωστή διατροφή των παιδιών στον 1ο παιδικό σταθμό του Δήμου Πρέβεζας

ΠΡΕΒΕΖΑ: Επώνυμη Καταγγελία γονιών για μη σωστή διατροφή των παιδιών στον 1ο παιδικό σταθμό του Δήμου Πρέβεζας

 

 ΑΝΑΦΟΡΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΠΡΟΣ
1.    Τον Δήμαρχο Πρέβεζας.
2.    Την Προϊσταμένη Τμήματος Παιδικών Σταθμών Δήμου Πρέβεζας.
Κοινοποίηση προς :  
1.    Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Λ. Συγγρού 60  -  Τ.Κ.: 11742,  περιφερειακό Γραφείο Λάρισας, Ηλιοδώρου 10, 41222.      
2.    Εισαγγελέα Πλημμ/κων Πρέβεζας.
3.    Διατροφολόγο Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας, Σελευκείας 2.
4.    Προϊσταμένη Παιδιατρικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας. Σελευκείας 2.
…………….
     Είμαστε γονείς νηπίων τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φιλοξενούνται την φετινή σχολική χρονιά στον 1ο  παιδικό σταθμό του Δήμου Πρέβεζας.
      Σύμφωνα με την διάταξη του αρθρ. 1 της υπ΄αριθμ. 16065/17-04-2012 κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης - Υγείας και Πρόνοιας (ΦΕΚ Β 497/22-04-2002) < 1. Ο Κανονισμός αυτός αποτελεί πλαίσιο λειτουργίας των Παιδικών και  Βρεφονηπιακών Σταθμών που μεταβιβάζονται σε Δήμους και Κοινότητες,   σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 2880/2001 (ΦΕΚ 9/τ.Α`/30.1 2001) και λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα του άρθρου 203 του Π.Δ/τος 410/1995  (Δημοτικός Κοινοτικός Κώδικας) όπως ισχύει.
   2. `Ολες οι διατάξεις του Κανονισμού χρησιμοποιούνται ως πρότυπο για τη σύνταξη Κανονισμού λειτουργίας και των λοιπών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών που ήδη λειτουργούν καθώς και αυτών που ιδρύθηκαν ή θα ιδρυθούν από τους Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού και τα οριζόμενα σ` αυτές αποτελούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας των Δημοτικών και Κοινοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών.>
    Σύμφωνα δε με την διάταξη του αρθρ. 15  της ίδιας υπουργικής απόφασης ορίζεται ότι :  Άρθρο 15. Διατροφή παιδιών
   1. Στα βρέφη και τα νήπια κάθε Σταθμού παρέχεται η απαραίτητη ποιοτικά και ποσοτικά τροφή (πρωινό και μεσημεριανό κάθε ημέρα). Για τους  Σταθμούς που έχουν παρατεταμένη  (απογευματινή) λειτουργία λαμβάνεται  μέριμνα για την πρόσθετη  διατροφή των παιδιών. 2. Το διαιτολόγιο των παιδιών καθορίζεται σύμφωνα με τις σύγχρονες  παιδιατρικές απόψεις για την υγιεινή διατροφή των παιδιών.  Ως βάση για το ποσοτολόγιο τροφίμων και διαιτολογίου λαμβάνεται το κατ` αρχήν διαλαμβανόμενο στην υπ αριθμ. Γ2α/οικ. 4108/1988 Απόφαση Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΦΕΚ546τ.Β).
    Το πρόγραμμα διατροφής αναρτάται σε εμφανές σημείο του Σταθμού και    ενημερώνονται σχετικά οι γονείς.
   Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την χορήγηση στα παιδιά νωπών φρούτων και λαχανικών, νωπού κρέατος και Ψαριών, γαλακτοκομικών προίόντων κ.λ.π. σε επαρκείς για τις ανάγκες τους ποσότητες όπως επίσης και η μη χορήγηση ειδών διατροφής που περιέχουν συντηρητικές χρωστικές, τεχνητά γλυκαντικές κ.λ.π. ουσίες.
   Η διάταξη του αρθρ. 16 της υπ΄άριθμ. ΥΑ Γ2Α/ΟΙΚ/1988 (ΦΕΚ Β 546/1988) Κανονισμός λειτουργίας Κρατικών Παιδικών Σταθμών και Κρατικών Βρεφονηπιακών Σταθμών ορίζει επ΄ακριβώς την ποσότητα και ποιότητα των παρεχομένων καθημερινά τροφίμων στα νήπια και βρέφη.
  Ειδικότερα αναφορικά με το πρόγραμμα των τροφίμων ορίζεται ότι :
    γ) Διαιτολόγιο για τα νήπια
  ΗΜΕΡΑ                                   ΠΡΟΓΕΥΜΑ                                    ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
------------------------------------------------------------------------------------------------
 ΔΕΥΤΕΡΑ   Γάλα,  Δημητριακά              Γιουβαρλάκια ή Σουτζουκάκια Πατάτες φούρνου,
                (ψωμί, φρυγανιά, Κορν φλέιξ)         Σαλάτα εποχής, Ψωμί-Φρούτο εποχής
------------------------------------------------------------------------------------------
  ΤΡΙΤΗ               Γάλα ή Γιαούρτι            Κοτόπουλο ψητό, Πουρέ ή ρύζι, Σαλάτα εποχής
                            Μπισκότα(3ημ.)                  Ψωμί - φρούτο ή  κομπόστα
--------------------------------------------------------------------------------------------------
  ΤΕΤΑΡΤΗ            Κρέμα καραμελέ            Όσπρια, Τυρί φέτα ή κασέρι, Σαλάτα εποχής
                            Αυγό βραστό                 Ψωμί - φρούτο εποχής
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------
  ΠΕΜΠΤΗ            Κρέμα (Ζάχαρη)            Παστίτσιο ή μακαρόνια με κιμά                                                   
                                                               Σαλάτα εποχής      Ψωμί - κομπόστα
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------
  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       Γάλα  Δημητριακά                   Ψάρι βραστό, Ψαρόσουπα
                          (ψωμί, φρυγανιά, κορν φλέιξ)    Σαλάτα διάφορα Ψωμί - φρούτο εποχής
                         
      Παρά την ύπαρξη του ως ανω νομικού πλαισίου και προκαθορισμένης ποιότητας και ποσότητας της τροφής που θα πρέπει να χορηγείται καθημερινά στα νήπια ως πρωινό και γεύμα, την φετινή σχολική χρονιά παρατηρήσαμε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σίτισης νηπίων το οποίο αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του παιδικού σταθμού, να παρουσιάζεται επι μήνες σοβαρή έλλειψη (50-80%) σε βασικά είδη διατροφής, όπως ψάρι,  κρέας, λαχανικά και από τα τέλη Φεβρουαρίου παντελή απουσία κρέατος και από αρχές Απριλίου παντελή απουσία ψαριών. Ηδη από το τέλος της περσινής χρονιάς ορισμένοι από εμάς τους γονείς οχλήσαμε προφορικά τον Δήμαρχο για το πρόβλημα και μας υποσχέθηκε ότι θα το έλυνε άμεσα. Επίσης την ύπαρξη του προβλήματος το οποίο είχε παρουσιασθεί και την περσινή χρονιά 2012-2013, σας το επισημάναμε και με την από 5-12-2013 προσφυγή μας κατά της υπ΄αριθμ. 395/2013 απόφασης του Δημ. Συμβουλίου.   Πλην όμως ακόμα έως σήμερα συνεχίζεται η ίδια τακτική.         
      Για τον λόγο αυτό και προς λεπτομερέστερο έλεγχο της κανονικότητας τήρησης του νομοθετημένου προγράμματος  σίτισης τους εως τώρα, σας έχουμε ήδη  καταθέσει την με αριθμ. πρωτ. 20584/17-6-2014 αίτηση μας με την οποία ζητάμε να μας χορηγήσετε με δαπάνες μας αντίγραφα των ημερησίων δελτίων εισαγωγής και εξαγωγής υλικών για το χρονικό διάστημα που αφορούν την φετινή σχολική χρονιά. Το αίτημά μας αυτό δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί εκ μέρους σας.
   Επίσης παρά την ακύρωση της υπ΄άριθμ. 395/2013 απόφασης του Δημ. Συμβουλίου με την οποία καθορίστηκαν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, από την Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας με την υπ΄άριθμ. 80110/2638/2014 απόφαση της, εξ όσων γνωρίζουμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου δεν έχει λάβει ακόμα έως σήμερα νέα απόφαση με την οποία να καθορίζει τα τροφεία, συμμορφούμενη με το σκεπτικό της απόφασης σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει τα τροφεία να μην καθορίζονται με γεωγραφικά κριτήρια αλλά εισοδηματικά, με αποτέλεσμα έως σήμερα να μην υφίσταται υποχρέωση εκ μέρους των γονέων για καταβολή τροφείων στο σύνολο των παιδικών σταθμών του Καλλικρατικού Δήμου Πρέβεζας. (Πρέβεζας, Ζαλόγγου, Λούρου)  
    Παρά το γεγονός ότι η ανωτέρω απόφαση ακυρώθηκε, εμείς συνεχίζαμε έως σήμερα να καταβάλλουμε τα αναλογούντα σε εμάς τροφεία παρά το γεγονός ότι εσείς δεν τηρείτε τις υποχρεώσεις σας και δεν τηρείτε τον ισχύοντα ποιοτικό και ποσοτικό κανονισμό σίτισης των νηπίων, όπως έχει καθορισθεί με την διάταξη του αρθρ.15 της υπ΄αριθμ. 16065/17-04-2012 κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης-Υγείας και Πρόνοιας (ΦΕΚ Β 497/22-04-2002) και την διάταξη του αρθρ. 16 της υπ΄άριθμ. ΥΑ Γ2Α/ΟΙΚ/1988 (ΦΕΚ Β 546/1988) Κανονισμός λειτουργίας Κρατικών Παιδικών Σταθμών και Κρατικών Βρεφονηπιακών Σταθμών.    
    Δεν υπάρχει δε καμία δικαιολογία για την ελλιπή σίτιση λόγω δήθεν έλλειψης χρημάτων, καθώς αφενός εμείς καταβάλλουμε το ύψος των τροφείων τα οποία εσείς ορίζετε και αφετέρου εσείς δεν έχετε φροντίσει να λάβετε νέα απόφαση για το ύψος των τροφείων για να μπορείτε να τα εισπράξετε από τις  υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες παρά την σχετική αναφορά μας στην από 5-12-2013 προσφυγή μας κατά της υπ΄αριθμ. 395/2013 απόφασης του Δημ. Συμβουλίου.  
   Για τον λόγο αυτό, εως την εκ μέρους σας χορήγηση των αιτηθέντων εγγράφων και με δεδομένη και γνωστή σε όλους μας την έλλειψη και παντελή απουσία των ανωτέρω βασικών ειδών διατροφής η οποία συνεχίζει να υφίσταται, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τα εξής :
1.    Αν πράγματι υπήρξε ελλιπή σίτιση των νηπίων μας, σε ποιες ομάδες τροφίμων και για ποια χρονικά διαστήματα ?
2.    Για ποιο νόμιμο λόγο υπήρξε και συνεχίζει να είναι ελλιπέστατη η σίτιση ?
3.    Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ?
4.    Αν έχετε λάβει ως δήμος νέα απόφαση που να καθορίζει τα τροφεία στο σύνολο των παιδικών σταθμών του Δήμου και εάν όχι σε ποια διάταξη νόμου στηρίζεστε  ?
5.    Ποια ήταν η απώλεια εσόδων του Δήμου λόγω της μη καταβολής τροφείων εκ μέρους των γονέων όλο αυτό το διάστημα και πως αυτή θα αποκατασταθεί ?
    Σας δηλώνουμε δε ότι επειδή δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η απαράδεκτη , παράνομη και ποινικά κολάσιμη κατάσταση, ήδη από την Δευτέρα 23-06-2014, αγοράζουμε εμείς οι γονείς και παραδίδουμε απευθείας στην υπεύθυνη του παιδικού σταθμού τα ανάλογα – απαραίτητα τρόφιμα, παύοντας δικαιολογημένα έκτοτε να καταβάλλουμε το ποσό των τροφείων που είχε καθορισθεί με την υπ΄αριθμ.  395/2013 ακυρωθείσα απόφαση του Δημ. Συμβουλίου.
     Η παρούσα κοινοποιείται επίσης στην διατροφολόγο και στην προϊσταμένη της παιδιατρικής κλινικής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Πρέβεζας με παράκληση αφού ελέγξουν τα εβδομαδιαία προγράμματα σίτισης νηπίων του παιδικού σταθμού ή τα αντίστοιχα ημερήσια δελτία εισαγωγής και εξαγωγής υλικών τα οποία θα τους προσκομίσουμε και ενημερωθούν για τις πραγματικές ποσότητες και τα είδη τροφίμων που διαθέτονταν προς σίτιση των νηπίων όλο αυτό το διάστημα, να μας ενημερώσουν εγγράφως σχετικά με τους τυχόν κινδύνους που προκάλεσε ή εγκυμονεί στην υγεία των παιδιών μας η ανωτέρω ελλιπής διατροφή τους.  
    Συνημμένα προσκομίζουμε στους φορείς που κοινοποιείται η παρούσα  τα κάτωθι έγγραφα :
1.    Την με αριθμ. πρωτ. 20584/17-6-2014 αίτηση μας.
2.    Σχετική νομοθεσία περι του Κανονισμού λειτουργίας Κρατικών Παιδικών Σταθμών και Κρατικών Βρεφονηπιακών Σταθμών και κανονισμού σίτισης των νηπίων.
3.    Την υπ΄άριθμ. 80110/2638/2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.
4.    Την από 5-12-2013 προσφυγή μας κατά της υπ΄αριθμ. 395/2013 απόφασης του Δημ. Συμβουλίου.
5.    Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα σίτισης νηπίων της 16-06-2014 του 1ου παιδικού σταθμού όπου απεικονίζεται η παντελής απουσία από το διαιτολόγιο κρέατος, ψαριών και φρούτων και τα γεύματα όλης σχεδόν της εβδομάδας περιλαμβάνουν  μόνο σκέτα ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια και ψωμί.
Οι καταγγέλλοντες.
1)    Ραβανού Δήμητρα
2)    Ευαγγελία Κουμπούλη
3)    Ουρανία Κουντουράτου
4)    Έφη Τζιάφου
5)    Πάτρα Κουμπή

Τοπική Φωνή


 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου
 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...