Η πόλη που ξέραμε, δεν υπάρχει!

Σε λίγους μήνες η Άρτα θα είναι ένα χωριό, δίπλα στα Γιάννενα
Μια πόλη που το κέντρο της, είναι νεκρό, είναι λογικό να μην έχει καμία προοπτική και να ακολουθούν, για όσους ζουν σ’ αυτή, τα χειρότερα, με τελικό αποτέλεσμα την οριστική της διάλυση και στην ουσία, την μετατροπή της σε χωριό.
Τους τελευταίους μήνες, οι πάντες γίνονται κοινωνοί του τεράστιου αυτού προβλήματος, αλλά ουδείς έχει το θάρρος, να το αναδείξει ως πρόβλημα και να αναζητήσει λύσεις. Πρωί μεσημέρι και κυρίως βράδυ, το κέντρο της Άρτας, είναι νεκρό! Δεν κυκλοφορεί άνθρωπος, που αυτό σημαίνει και τη νέκρωση κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας, σε όλους τους τομείς. Απ’ τα εμπορικά καταστήματα, μέχρι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Την πρώτη… βολή στο κέντρο της πόλης, έδωσε ο αλήστου μνήμης αποτυχημένος. Πολύ απλά στέρησε περί τις 200 θέσεις στάθμευσης, με αποτέλεσμα, να μην μπορεί να μπει αυτοκίνητο στο κέντρο. Όσοι παραδοσιακά ερχόταν στην Άρτα και ταλαιπωρούνταν για μια θέση στάθμευσης, πλέον έχουν κάνει τις επιλογές τους και κινούνται σε άλλες γειτονικές πόλεις, όπου το πρόβλημα της στάθμευσης, δεν είναι έντονο.
Και ακολουθεί η αυστηρή πολιτική του νέου δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη. Μια πολιτική που είναι θέλει το αυτοκίνητο εκτός κέντρου, μιας και τα μέτρα της Τροχαίας, είναι γνωστά και η παράνομη στάθμευση (σ.σ. μόνο τέτοια υπάρχει στο κέντρο) έστω και για λίγο στοιχίζει τις πινακίδες! Κανένας πλέον δεν μπαίνει στο κέντρο της πόλης και η εικόνα, είναι αυτή που καθημερινά παρατηρούμε και γίνεται όλο και πιο απογοητευτική.
Κι ενώ όλα φαίνονται και προοιωνίζουν τα χειρότερα, δεν γίνεται ούτε «για την τιμή των όπλων», μια συζήτηση, για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, με άμεσες και πρακτικές λύσεις, όπως ας πούμε η αλλαγή χρήσης κάποιων δρόμων. Και το σημαντικότερο, δεν γίνεται ούτε η στοιχειώδης συζήτηση, για την προοπτική, που πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την κατασκευή ενός παρκινγκ στο κέντρο της πόλης.
Παράλληλα, η Ιόνια Οδός, ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς και σε 20’, ο καθένας θα μπορεί να βρίσκεται στα Γιάννενα, για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, η συγκεκριμένη πόλη, της οποίας οι ρυθμοί ανάπτυξης, είναι κάτι το πρωτοφανές. Δεν βρίσκει τον τρόπο, να μπει στην πόλη ο κάθε επισκέπτης ή και κάτοικος, θα πάρει το αυτοκίνητό του και σε ελάχιστο χρόνο, με περισσή ασφάλεια, θα βρεθεί σε άλλη μια πόλη, της οποίας τα χαρακτηριστικά, καμία σχέση δεν έχουν με την Άρτα. Θα μεταβεί στον πολιτισμό, όπως χαρακτηριστικά λένε, πολλοί νέοι στην Άρτα.
-Τι θα μείνει στην Άρτα;
Βασανιστικό το ερώτημα και πρέπει να απαντηθεί με την γλώσσα της αλήθειας. Τίποτα δεν θα μείνει. Οι πάντες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, πως η πόλη που ξέραμε, δεν υπάρχει και η Άρτα θα είναι ένα χωριό, δίπλα στα Γιάννενα. Τόσο απλά.
Ως τότε, η νέα δημοτική αρχή, ας μετράει τις κλήσεις που μοιράζει η Τροχαία και ας νομίζει ότι διοικεί πόλη. Άλλωστε τα όνειρα επιτρέπονται και δεν κοστίζουν τίποτα.