Banner Πανω
 
 
 

Θα σπάσει η ομερτά;

Για πάρτι εκατομμυρίων ευρώ, στα λατομεία «ΜΠΟΥΦΟΣ» και ΚΡΑΝΕΑΣ, έγινε λόγος στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού, αλλά δεν φάνηκε η διάθεση, να λυθεί το πρόβλημα οριστικά…

 

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια, για να πληροφορηθούν οι πολίτες του Δήμου Ζηρού, το τι συμβαίνει με το λατομείο «ΜΠΟΥΦΟΣ» Θεσπρωτικού, όπως επίσης και σ’ αυτό της Κρανέας, μιας και όσοι ήταν επιφορτισμένοι να τηρήσουν τη νομιμότητα και να εξασφαλίσουν τα έσοδα του Δήμου, λειτούργησαν με τα χαρακτηριστικά της ομερτά, όπως κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Γιώργος Γιάννος, ο οποίος και στην προηγούμενη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε αναδείξει το θέμα, αλλά δεν υπήρχε πρόθεση από κανέναν ν’ ασχοληθεί με την ουσία του.
Λες και ήταν βαλτοί, στον Δήμο Ζηρού, να κάνουν τον ιδιοκτήτη της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τα Λατομεία Θεσπρωτικού Αντώνη Νάστα (γνωστό πως είναι και δήμαρχος Πάργας) πιο πλούσιο, είναι η πρώτη διαπίστωση, αν κρίνει κανένας από ένα στοιχείο και μόνο.
Απ’ την 1η Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Αυγούστου του ίδιου έτους, ο Δήμος Ζηρού, είχε προμηθευτεί απ’ την εταιρεία συμφερόντων Νάστα 14.000 κυβικά αμμοχάλικο. Το νούμερο είναι εξωφρενικό, όπως παραδέχτηκαν όλοι οι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ απ’ τους εκπροσώπους της προηγούμενης δημοτικής αρχής, τηρήθηκε μια περίεργη σιγή, με τον πρώην δήμαρχο Δ. Γιολδάση, να δηλώνει πως και η νέα δημοτική αρχή, μπορεί να προμηθευτεί αμμοχάλικο, για έργα, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. «Ούτε ολόκληρη η Ιόνια Οδός, να φτιαχνόταν, δεν θα χρειαζόταν τόσο αμμοχάλικο», ήταν το σχόλιο δημοτικού συμβούλου.

Η ενημέρωση

 

Ο Δήμαρχος Ζηρού, Νίκος Καλαντζής παρουσιάζοντας την κατάσταση μίλησε για τιμολόγια που δεν έχουν κοπεί και παραστατικά που δεν υπάρχουν και αναλογούν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ τόνισε πως ο Δήμος θα διεκδικήσει με όλους τους τρόπους από την εταιρεία τα χρήματα που του οφείλονται.
Ο σύμβουλος της παράταξης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Ζηρού, Γιώργος Γιάννος ήταν πολλές φορές δεικτικός κατά του Δημήτρη Γιολδάση και της παράταξής του, καθώς το θέμα είχε συζητηθεί στις 17 Ιουνίου 2013 στο δημοτικό συμβούλιο Ζηρού, ενώ στις 18 Ιουλίου η τότε δημοτική αρχή (Γιολδάσης) είχε φέρει ως θέμα στο συμβούλιο: «Διαγραφή προστίμων και τελών της εταιρείας ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε.Β.Ε. κατ΄ εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων». Είπε μάλιστα απευθυνόμενος στον κ. Γιολδάση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης: «Στηρίξατε το Νάστα τόσα χρόνια. Θα τον λυπηθούμε κιόλας τώρα;».
Σε ερώτηση πάντως του συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Μενέλαου Γείτονα για το τι θα γίνει με τη σύμβαση του λατομείου στο Θεσπρωτικό, ο Δήμαρχος Ζηρού απάντησε πως είναι γενικότερα κατά των διοικητικών αποβολών, εφόσον η εταιρεία τηρεί τις υποχρεώσεις της.
Πάντως ο Μ. Γείτονας ήταν πολύ ενημερωμένος και η τοποθέτησή του και η προτροπή του για ενδεχόμενο συμβιβασμό της νυν δημοτικής αρχής που συνάδει  άφεση αμαρτιών άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο ακροατήριο.

 

giannos-giorgos-y--dim-44-q

 

Όλα αυτά τα χρόνια  γινόταν ένα ωραίο πάρτι!

• Και εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι

 

Τεκμηριωμένη και με πολλά στοιχεία, ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Γιάννου, ο οποίος αναφέρθηκε
και στο ιστορικό της υπόθεσης, αλλά και στις ευθύνες

 

Υπάρχει μία σύμβαση με τον Δήμο Θεσπρωτικού παλαιότερα  και με τον Δήμο Ζηρού αργότερα. Όλα αυτά τα χρόνια  γινόταν ένα ωραίο πάρτι! Είναι ξεκάθαρο ότι οι όροι της σύμβασης δεν τηρούνταν. Και το πρώτο ερώτημα είναι γιατί δεν προχώρησε ο Δήμος και οι Δημοτικές αρχές  να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Αυτά που προέβλεπε η σύμβαση. Γιατί δέχτηκαν το επιχειρηματία με το  αναλογικό μίσθωμα του 19%. Έλεγε πως δεν τον συμφέρει, παρότι το αποδέχτηκε και το πήρε από τον κ. Τριφωνίδη; Γιατί δεν είπε να βάλουμε τα πράγματα σε μια άλλη σειρά! Ο επιχειρηματίας αυτός κατά την γνώμη μου τόσα χρόνια μας έκλεβε.
Μας έκλεβε με τρεις τρόπους.

1) Το επί δαπέδου που σημαίνει τα κυβικά που είναι στο λατομείο. Ποτέ δεν τα κυβίσαμε. Ο όγκος που είναι στο λατομείο σαν δήμος  μπορούσαμε να τον κυβίσουμε ή αν δεν μπορούσαμε εμείς κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες  ή η  κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου θα το κάνανε για εμάς. Δεν το κάναμε ποτέ. Κυβισμός σημαίνει ο όγκος του βουνού. Το μισό βουνό έχει φαγωθεί.  Δυστυχώς θα φύγει και το υπόλοιπο. Είναι πολύ εύκολο με τα μέσα που υπάρχουν σήμερα να το κυβίσουμε φέτος Να το κυβίσουμε και του χρόνου και να δούμε πόσα κυβικά έφυγαν από εκεί πέρα. Αυτός λοιπόν μας έκλεβε σε όγκο καταρχήν.

2) Μας έκλεβε ενώ είχε σύμβαση  ο Δήμος Θεσπρωτικού με τα Λατομεία Πρεβέζης αυτός πούλαγε τα αδρανή υλικά στην «Αχέρων Μπετόν» σε ένα ευτελές. Ποσό και στη συνέχεια τα μεταπωλούσε στην κανονική τιμή  και δυστυχώς τα πουλούσε και σε εμάς. Εμείς τα υλικά που χρειαζόμαστε δεν τα αγοράζαμε από τα Λατομεία Πρεβέζης. Τα αγοράζαμε από την «Αχέρων Μπετόν». Αυτός τι παραλογισμός είναι;

3) Ξέρουμε πως λειτουργούν οι υπηρεσίες, έκοβε αυτή η εταιρεία παραστατικά και τιμολόγια για τα φορτηγά που έφευγαν και φεύγουν από εκεί; Στην Ελλάδα ζούμε, ξέρουμε τι γινόταν.  Γιατί μιλάμε για κακοδιαχείριση και γιαυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Απορούμε όλοι σ’  ένα μικρό Δήμο, σαν τον Δήμο Θεσπρωτικού που ήταν τότε. Τι γινόταν με ένα Λατομείο που είχε κύκλο εργασιών τεράστιο. Αν υπήρχε μια αναλογιστική μελέτη πως θα ήταν τα πράγματα σήμερα, αν βάσει των κυβικών που φεύγουν ο Δήμος Θεσπρωτικού και ο Δήμος Ζηρού θα έπαιρναν τόσα χρήματα τον χρόνο.Γιατί αν τα λογαριάζαμε σωστά θα έπρεπε να παίρνει  400000 με 500000 τον χρόνο!Αυτό δεν έγινε ποτέ με τα κόλπα αυτά που ανέφερα .
Επί της ουσίας τι έγινε μας χρώσταγε περίπου 1000000 ευρώ όταν παραλάβαμε σαν δημοτική αρχή 930000 είναι τα βεβαιωμένα και κάτι άλλα ψηλά που μας έχουν ξεφύγει χοντρικά ένα εκατομμύριο. Και εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι.
Έφερε τελεσίδικες αποφάσεις για τις οποίες κανένας δήμος δεν έκανε καμιά έφεση ποτέ και ο κ. Γιολδάσης σε ερώτηση που του είχα κάνει τότε μου απάντησε τι ήθελες να κάνω να πάω στον Άρειο Πάγο; Υπάρχουν όλες οι συζητήσεις στο Διαύγεια αν θέλετε κύριεΓιολδάση. Γατί τόσα χρόνια που ήσουνα δεν τα έβαλες σε μία σειρά; Γιατί δεν τα έκανες; Αυτό, το απλό ερώτημα μπορείτε να μου απαντήσετε?
Το αναλογικό μίσθωμα το 2013-2014 που ήταν στην θητεία σου γατί δεν το πήρες κ Γιολδάση Δεν διεκδίκησε ποτέ κανείς Δήμαρχος  Αθανασίου και μετέπειτα Γιολδάσης αυτό το αναλογικό μίσθωμα. Αφήνανε μπάχαλο την κατάσταση ακούγονται πάρα πολλά τα μισά να είναι αλήθεια δεν πρέπει να μιλάτε καθόλου.
Το άλλο άθλιο που γινόταν με τις δημοτικές αρχές τότε μοίραζαν χαλίκια  παντού αφειδώς!
Μοίραζαν χαλίκια λοιπόν και όποιος διαφωνεί να σας πάρω εγώ μια βόλτα  σε χωραφάκια σε στάνες σε σπίτια και όχι σε δρόμους χωρίς να κόβουν παραστατικά.  Να μην πω και το άλλο ότι κάποιοι εμπορευόταν  αυτό το πράγμα.
Το 2009 όταν πάρθηκε η  απόφαση για τα 75 στρέμματα γιατί δεν είναι ένοχος μόνο ο Δήμος , έγινε κοινή σύσκεψη με την Νομαρχία Πρέβεζας με Βασίλη Ιωάννου Νομάρχη τότε  και Αθανασίου δήμαρχο Θεσπρωτικού για να πάρουν απόφαση για τα 75 στρέμματα. Μια απόφαση κοινή για να γίνει αποχαρακτηρισμός για τα στρέμματα αυτά  Και αντέδρασαν κάποιοι σύμβουλοι αλλά οι κύριοι αυτοί έκαναν την δουλειά τους όπως έπρεπε και δεν μίλησε κανείς . Το 2013 η εταιρία αυτή πήρε  έγκριση για καινούργια περιβαλλοντική μελέτη.
Και ρωτάω τον πρόεδρο της Κρανιάς που είναι κοντά στην Τύρια εάν υπάρχει όχληση  και εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι  και  έχει γεμίσει ο τόπος σκόνη .
Και εσύ κύριε πρόεδρε Κρανιάς γιατί τέσσερα χρόνια δεν μας έλεγες εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, εμείς  το ζητήσαμε να το φέρουμε σαν θέμα όλα αυτά τα χρόνια και δεν έγινε συζήτηση ποτέ.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν εκεί κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχε δεν τηρείται η νομιμότητα και δυστυχώς κ Δήμαρχε έχετε  πάρει την καυτή πατάτα στα χέρια σας και πρέπει να την φέρεται εις πέρας, και τουλάχιστον ηθικά κάτι έπρεπε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια . Είναι ξεκάθαρο αν δεν τον συμφέρει τον επιχειρηματία μπορεί να φύγει.
Τι  πρέπει να γίνει τώρα; Προσωπικά δεν νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε ένα «Χ» και να διαγράψουμε τα προηγούμενα.Πρέπει να γίνει μία έρευνα για το τι έγινε εκεί πέρα. Δεν μπορεί να χρωστάει ένα 1.000.000 και ξαφνικά να μην έχουμε τίποτα. Δεν μπορεί να έχουμε μια επιχείρηση με τεράστιο κύκλο δραστηριοτήτων και ο Δήμος να μην εισπράττει τίποτε. Αυτός ο όγκος αυτό το βουνό που καταστράφηκε και συνεχίζει να καταστρέφεται  Ανήκει στους πολίτες και  σε αυτούς πρέπει να πάει.
Είναι τυχαίο πως ένας δήμαρχος ενός γειτονικού Δήμου έχει  και μια επιχείρηση την οποία την πήρε από έναν πρώην  βουλευτή τον οποίο τον στήριξε  και ένας άλλος βουλευτής ο οποίος ήταν  πρώην Νομάρχης και πήρε και σύμβουλο από το ίδιο περιβάλλον.
Να πω λοιπόν ότι το τελευταίο χρόνο ο τελευταίος επιχειρηματίας μας τάραξε στην νομιμότητα . Έκοβαν τιμολόγια κανονικά όπως προβλεπόταν από τον νόμο, γιατί ήθελε να πάρει το 1000000 του ΕΣΠΑ. Ήθελε να κάνει τους τζίρους και να πάρει τα λεφτά του ΕΣΠΑ.
Και δέστε τυχαίως πως ο δήμαρχος που είναι και επιχειρηματίας και έχει και έναν περιφερειάρχη που του έβγαλε και ένα εκατομμυριάκι για να βελτιώσει την επιχείρησή του και να την κάνει πιο αποδοτική , δείτε τα αυτά όλα είναι τυχαία άραγε;
Είναι στο χέρι σας κύριε Δήμαρχε αυτή η καυτή πατάτα, μιας και είστε και στην ΚΕΔΚΕ  δίπλα –δίπλα με τον κ. Νάστα. Να του πείτε και να του… πιάσετε και λίγο το αυτάκι και αν δεν φτάνει η νομική υπηρεσία η δικιά μας να πάρουμε και νομικούς συμβούλους ανεξάρτητους γατί τα ποσά είναι πολλά.

Λείπει η τόλμη και η αποφασιστικότητα!

 

Τεράστιο το θέμα των Λατομείων Θεσπρωτικού, με το πάρτι κερδοσκοπίας που κάνει ο δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας, ήρθε πρώτη φορά σε μια ουσιαστική συζήτηση, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού, που πρέπει να λάβει αποφάσεις. Ακούστηκαν πολλά, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Μερικοί μιλούν για απροκάλυπτες χαριστικές πράξεις, στον βωμό του κέρδους, για λογαριασμό του δημάρχου Πάργας. Σε σημείο που η οργή και η αγανάκτηση, περισσεύει και οι πολίτες απορούν πως είναι δυνατόν, να συμβαίνουν όλα όσα ακούστηκαν και επιβεβαιώθηκαν, με χαρτιά και ντοκουμέντα.
Βεβαίως είναι άπειρες και σοβαρές οι ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που και στην συνεδρίαση αυτή, δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τις επιλογές της και περί άλλων μιλούσε ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Γιολδάσης, σε σημείο που κινδύνεψε να παρουσιαστεί ως… απουσιάζων από την αίθουσα. Περασμένα όμως αυτά. Έγιναν, οι ευθύνες υπάρχουν, αλλά τώρα προέχει το δέον γενέσθαι. Που σημαίνει, ότι πλέον οι πρωτοβουλίες ανήκουν στην παρούσα δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Νίκο Καλαντζή.
Είπε ξεκάθαρα πως «ο Δήμος θα διεκδικήσει με όλους τους τρόπους από την εταιρεία τα χρήματα που του οφείλονται» και έδωσε την αισιοδοξία, προς στιγμήν όμως, γιατί μετά είπε πως είναι ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικών αποβολών, που αυτό λέει πολλά και προβληματίζει.
Όμως η ιστορία δείχνει πολλά σε σχέση με τις ήξεις αφήξεις δηλώσεις, όπως αυτή του δημάρχου Νίκου Καλαντζή. Λέγονται πολλά. Ο λόγος σαφής και μαχητικός. Θα γίνουν τα πάντα νόμιμα. Μόνο το ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ, μένει στα πρακτικά κάποιων συνεδριάσεων και δεν γίνονται ποτέ. Ίσως τόσο σοβαρά θέματα, παραπέμπονται και σε κάποια επιτροπή και άντε μετά να βρεις άκρη.
Δεν διαφάνηκε, από πλευράς δημοτικής αρχής του Δήμου Ζηρού, η αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα. Αυτό τουλάχιστον εισέπραξαν και όσοι βρέθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτός είναι ο προβληματισμός της κοινής γνώμης.
Ο λόγος είναι γνωστός. Ο δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας, απολαμβάνει μια ιδιότυπη προστασία, απ’ τους συναδέλφους του, εν προκειμένω απ’ τον δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή, που τυχαίνει να είναι μαζί και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων. Πολύ καιρό πριν, η «Γ» είχε κάνει λόγο για την «συντεχνία» των δημάρχων, αλλά φαίνεται πως αυτή η εκτίμηση, δεν αξιολογήθηκε σωστά. Καιρός είναι να αποδειχτεί το αντίθετο.
Η συνέχεια, μπορεί να είναι δύσκολη για τον δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή, όμως πρέπει να αποδείξει τα αυτονόητα. Επειδή υπάρχει και η σκέψη των πολιτών, περί την συντεχνία των δημάρχων, πρέπει ΑΜΕΣΑ να αποδείξει ότι ο ίδιος είναι μακριά από τέτοιες λογικές.
Να αναζητήσει τους τρόπους, νέας παρέμβασης της Δικαιοσύνης, με την οποία θα αποδοθούν, επί τέλους, οι ευθύνες σε όσους τις έχουν. Υπάρχουν τρόποι κι ας ισχυρίζονται τα αντίθετα κάποιοι. Τα ισχυρίζονται, γιατί κι αυτοί έχουν την… έγνοια του Νάστα.
Δε μένει τίποτα πλέον, απ’ το προκύψει η νέα προσφυγή στην Δικαιοσύνη, η οποία πρέπει να αποφασίσει, για το πάρτι εκατομμυρίων ευρώ, εις βάρος του Δήμου Ζηρού.

 Εφημ. Η ΓΝΩΜΗ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...