Ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς προσφύγων, από τα νησιά

 

Ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας μιλά για όλα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους για να αναγνωρίσουν και να τιμήσουν τη συμβολή όλων όσων ξεριζώθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους. Κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις σε πάνω από 100 χώρες.

Και στα Γιάννενα, στα Λιθαρίτσια

Στα πλαίσια αυτά, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διοργανώνει  στα Γιάννενα μια σειρά από εκδηλώσεις.

Ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων θα γίνουν στο πάρκο Λιθαρίτσια.

Ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στα Γιάννενα κ. Rodrigo de la Barra, μιλώντας στο Itv αναφέρθηκε στις δράσεις αυτές που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εργαστήρια και εκθέσεις με θέματα τη μουσική, τον πολιτισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο κ. Rodrigo de la Barra, στάθηκε στην αξία και την ουσία αυτής της ημέρας. Μια ημέρα που έρχεται να μας θυμίσει το δράμα αυτών των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους. «Γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα προσφύγων που έφυγαν από τις χώρες τους. Είναι μια σημαντική ημέρα και διοργανώθηκαν μια σειρά από δράσεις».

Για την Αγία Ελένη

Ο επικεφαλής του γραφείου ερωτηθείς αναφέρθηκε και στην λειτουργία της Αγίας Ελένης. Πρόκειται για ένα μεγάλο συγκρότημα στο οποίο προ λίγου καιρού μεταφέρθηκαν πρόσφυγες κυρίως μητέρες και παιδιά. Ο κ. Rodrigo de la Barra αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κυρίως εξαιτίας των σκορπιών που βρέθηκαν σε διάφορους χώρους. Όπως ανέφερε, στο χώρο η MKO προχώρησε σε ψεκασμούς ώστε να λυθούν τα όποια προβλήματα. «Υπήρξε μια μικρή αναστάτωση αφού πολλοί από τους πρόσφυγες προέρχονται από χώρες όπου οι σκορπιοί είναι συνδεδεμένοι με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας. Όμως, αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα. Ωστόσο, έγιναν οι απαιτούμενοι ψεκασμοί», είπε υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι χώροι είναι εξαιρετικοί και διαθέτουν όλες τις προδιαγραφές.

Μάλιστα, αφορμής δοθείσης ευχαρίστησε δημόσια όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα συναρμόδια υπουργεία καθώς και το σύνολο της Ηπειρώτικης κοινωνίας για τον τρόπο που χειρίστηκαν την έλευση και κυρίως για την υποδοχή που επιφύλαξαν στους πρόσφυγες.

Τι μέλει γενέσθαι;

Ο Rodrigo de la Barra ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο έλευσης και άλλων προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Όπως ανέφερε ο αριθμός των προσφύγων 732 άτομα σε όλη την Ήπειρο (Κόνιτσα, Δολιανά, Γιάννενα αλλά και Φιλιππιάδα) δεν είναι μεγάλος.

Ωστόσο, η κατάσταση σε πολλά ελληνικά νησιά είναι δύσκολη και άρα όπως ανέφερε είναι πιθανόν, μιας και η Ήπειρος διαθέτει τις υποδομές, να μεταφερθούν πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα. «Αναμένεται να έχουμε νέες αφίξεις μιας και ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται ήδη εδώ είναι διαχειρίσιμος. Άρα, είναι πιθανόν να έχουμε νέες αφίξεις». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι για τις νέες αφίξεις, αποφασίζει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μην αποκλείοντας ωστόσο το σενάριο υποδοχής νέων προσφύγων στο επόμενο διάστημα.  

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ


  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου