Banner Πανω
 
 
 

«Να επιστραφούν τα κλεμμένα από

τους ναζί και το κατοχικό δάνειο»!

 

«Δε θα πάψουμε ποτέ να θυμόμαστε τις θηριωδίες των ναζί για να μην επαναληφθούν και δε θα πάψουμε ποτέ να λέμε ότι πέρα από τις αποζημιώσεις που είναι θέμα συζητήσιμο και δύσκολα μετρήσιμο, πρέπει οπωσδήποτε τα κατοχικό δάνειο, τα κλεμμένα να επιστραφούν»!
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος χθες το πρωί από την καμένη από τους Γερμανούς εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ασπραγγέλων, στην οποία τελέστηκε πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες θεία λειτουργία. Ο χώρος, η ιστορία του και η συγκινισιακή φόρτιση έδωσαν την αφορμή στον κ. Μάξιμο για ένα κήρυγμα με πολιτικές προεκτάσεις μέσω του οποίου «ακούμπησε» ένα καυτό θέμα που αφορά στις διεκδικήσεις τις οποίες μπορεί να έχει η Ελλάδα από τη Γερμανία παίρνοντας σαφή και ξεκάθαρη θέση.

Λειτουργία – ορόσημο
Το μακρινό 1938 είχε τελεστεί για τελευταία φορά αρχιερατική θεία λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο Ασπραγγέλων, ο οποίος καταστράφηκε στις 15 Ιουλίου 1943 από τους Γερμανούς, μαζί με σχεδόν όλο το χωριό και το μοναστήρι των Ασπραγγέλων. Έκτοτε αυτή παρέμενε ως απομεινάρι του αρχικού ναού, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έγιναν αρκετές παρεμβάσεις αναστήλωσης με πρωτοβουλία της Μητρόπολης και της Ενορίας και χρηματοδότηση της Περιφέρειας, ενώ προγραμματίζονται και άλλες.
Η χθεσινή ημέρα λοιπόν, με την πρώτη έπειτα από δεκαετίες τέλεση αρχιερατικής λειτουργίας, αποτέλεσε ορόσημο για τον Άγιο Νικόλαο, τους Ασπραγγέλους και όλο το Ζαγόρι. Γι’ αυτό εξάλλου παρέστη σ’ αυτήν πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ο καταγόμενος από τους Ασπραγγέλους βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Παπαχρήστου κ.α..

Το κήρυγμα Μάξιμου
Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων χαρακτήρισε τον ναζισμό ως «ειδωλολατρία, μια δαιμονική κατάσταση η οποία δεν είχε ούτε θεό, ούτε σεβασμό για την ανθρώπινη ύπαρξη, ούτε το χάρισμα και την έννοια της ελευθερίας». Όπως είπε, οι Γερμανοί έγιναν οι καταστροφείς του κόσμου, τους συγχώρεσαν οι λαοί και πρώτοι οι ορθόδοξοι και Έλληνες, οι οποίοι στη συνέχεια εργάστηκαν και εργάζονται σκληρά στην Γερμανία βοηθώντας να ανορθωθεί ένα κράτος κατεστραμμένο που είχε φέρει και στους άλλους την καταστροφή.
«Τα χρέη της Γερμανίας τα περισσότερα της χαρίστηκαν, αλλά της έφεραν και χρήματα και τους βοήθησαν να γίνουν σήμερα αυτό που λέμε η ατμομηχανή της Ευρώπης, μια από τις πιο δυνατές οικονομικά χώρες του κόσμου. Κι αυτοί τι έκαναν;», αναρωτήθηκε ο κ. Μάξιμος.

Το κατοχικό δάνειο
Έθεσε δε το θέμα του κατοχικού δανείου πρωτίστως, αλλά και των αποζημιώσεων, επισημαίνοντας ότι «οι Γερμανοί στη διάρκεια της κατοχής άρπαξαν περιουσία ολόκληρη εθνική με το λεγόμενο κατοχικό δάνειο που δεν ήταν δάνειο, αλλά αρπαγή. Καλά, δεν συζητούμε για τις αποζημιώσεις για αυτά που κατέστρεψαν. Εμείς, επειδή είμαστε ορθόδοξοι και γνωρίζουμε να συγχωρούμε λέμε το εξής: Βεβαίως και συγχωρούμε, αλλά δεν θα πάψουμε ποτέ να θυμόμαστε τις θηριωδίες για να μην επαναληφθούν και δεν θα πάψουμε ποτέ να λέμε ότι πέρα από τις αποζημιώσεις που είναι θέμα συζητήσιμο και δύσκολα μετρήσιμο, πρέπει οπωσδήποτε τα κατοχικό δάνειο, τα κλεμμένα να επιστραφούν, χωρίς να τους πιάνουμε από το λαιμό, να τους βάλουμε φυλακή όπως μας έκαναν αυτοί και χωρίς να θέλουμε να γινόμαστε δυνάστες των ανθρώπων»!

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...