Banner Πανω
 
 
 

Αγριογούρουνα προκαλούν τροχαία στην Ε.Ο.

Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας

 

Αγριογούρουνα κυκλοφορούν ανενόχλητα στην παλαιά Eθνική Oδό Ιωαννίνων -Ηγουμενίτσας προκαλώντας τροχαία ατυχήματα!
Δεύτερο κρούσμα σημειώθηκε αυτή τη φορά στο 40ο χλμ. του δρόμου και πάλι μόνο με υλικές ζημιές, χωρίς τραυματισμό. Αλλά και η φθορά στο όχημα είναι υπολογίσιμη, ωστόσο μπροστά στα χειρότερα, δηλαδή την ύπαρξη ανθρώπινων θυμάτων, δεν αξιολογείται.
Ένα μεγάλο αγριογούρουνο πετάχτηκε μπροστά στο αυτοκίνητο, η δυνατότητα αντίδρασης του οδηγού εκ των πραγμάτων μηδαμινή και η πρόσκρουση αναπόφευκτη. Μια παράμετρος, που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι το σοκ των παθόντων και τα ψυχολογικά τραύματα μιας τέτοιας σύγκρουσης, που μπορούν να τους συνοδεύουν σ' όλη τους τη ζωή. 
Να μπουν πινακίδες
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τρόποι να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ατυχήματος με αγριογούρουνα και άλλα άγρια ζώα, όταν διερχόμαστε από επικίνδυνη περιοχή διάβασης. Επισημαίνουν ότι καταρχήν τα άγρια ζώα δεν περνούν από τυχαία μέρη, πάντα έχουν συγκεκριμένες διαβάσεις, εκτός από την περίπτωση που είναι πιεσμένα από καταδίωξη. Έτσι, με μέριμνα των ανθρώπων της περιοχής -και αυτοί είναι κυρίως οι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι κυνηγοί, ειδικά  η  Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, τα Δασαρχεία- θα πρέπει να τοποθετηθούν ομοιόμορφες προειδοποιητικές πινακίδες, άμεσα. Ακόμη σημειώνουν ότι οι πιο κρίσιμες χρονικά ώρες μετακινήσεων είναι νωρίς τη νύχτα και προς το ξημέρωμα. Σε περίπτωση κακοκαιρίας -καταιγίδα, χιονιάς- τα άγρια ζώα δεν μετακινούνται εύκολα, οπότε ο κίνδυνος είναι σχετικά πιο μικρός.
Αύξηση αγριογούρουνων
Η αύξηση των αγριογούρουνων στην περιοχή είναι ανεξέλεγκτη, έχουν εξοικειωθεί με το ανθρώπινο περιβάλλον και εγκυμονούν πολλούς κινδύνους.  Στην αύξηση του πληθυσμού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι' αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι... πουά ή ριγέ! Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10. Τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας. Στις αιτίες υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων συγκαταλέγεται και η εγκατάλειψη της ορεινής υπαίθρου, με συνέπεια τη μεγάλη δάσωση περιοχών που ήταν πρώην αγροτικοί χώροι. Τα ζώα, δηλαδή, βρίσκουν πλέον περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής.
Η. Μ.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...