Banner Πανω
 
 
 

«Ξεσηκωμός» από τους δήμους


Σε 24 σημεία χαράζουν οι δήμοι της χώρας την «κόκκινη γραμμή» τους έναντι της κυβέρνησης και προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους

Αυτά, απαριθμούνται στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των δήμων, το οποίο εγκρίθηκε χτες.  Σε αριθμούς, τα προβλήματα είναι τα εξής: οι δήμοι αναφέρουν ότι για την επόμενη χρονιά, με βάση την τακτική να μην αποδίδονται πόροι ήδη θεσμοθετημένοι, γεγονός που θα προκαλέσει απώλεια εσόδων άνω των 2,5 δις ευρώ για το 2016. Ακόμα, προσθέτουν ότι ήδη, από τα προβλεπόμενα του 2015, έχει καταβληθεί μέχρι το Νοέμβριο το 70% και υπολείπεται μόλις ένας μήνας για να κλείσει το έτος, ενώ για την επόμενη χρονιά θα πρέπει να βρουν από τα «μη όντα» περίπου 1 δις ευρώ για να καλύψουν τις ανελαστικές δαπάνες, τις οποίες η κεντρική κυβέρνηση δεν θα καλύψει εξ ολοκλήρου. Σε αδρές γραμμές δηλαδή, οι δήμοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές δαπανών, επί ψηφισμένων και… αψήφιστων, πιθανότητα που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για το μέλλον. Ακόμα, οι δήμαρχοι επισείουν κίνδυνο περαιτέρω μείωσης εσόδων γιατί απαλλάσσονται οι παραχωρησιούχοι του δημοσίου από την υποχρέωση καταβολής ανταποδοτικών τελών, αλλά και για την αφαίρεση του τέλους χρήσης βοσκοτόπων και την παραχώρησή του στις Περιφέρειες , κατάργηση μιας σειράς τελών, καθώς επίσης προειδοποιούν ότι δεκάδες έργα από το απερχόμενο ΕΣΠΑ κινδυνεύουν με ματαίωση. Εκεί, αιρετοί της αυτοδιοίκησης θα είναι δέσμιοι υποχρεώσεων που ενδεχομένως να ζητήσουν οι εργολάβοι, ως αποζημίωση.  

«Οι πολιτικές που δημιούργησαν την κρίση και η εφαρμογή των μνημονίων τα τελευταία χρόνια , έχουν οδηγήσει σε μια συστηματική επίθεση σε βάρος της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού , σε όλα τα επίπεδα. Στόχος της επίθεσης αυτής είναι η θεσμική, οικονομική και λειτουργική απαξίωση του θεσμού καθώς και των αιρετών εκπροσώπων του» τονίζει μεταξύ άλλων η ΚΕΔΕ στο ψήφισμά της και καταθέτει τα 24 αιτήματά της. Ανάμεσα σε αυτά, κυριότερη θέση κατέχουν τα αιτήματα για νομοθετημένη απόδοση του 8,5% του ΑΕΠ στην αυτοδιοίκηση, ένταξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πρόγραμμα αποπληρωμής τους μέσω των εσόδων της δανειακής σύμβασης, κατάργηση της ισχύος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα, το διορισμό προσωπικού για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πρόσθετες υποχρεώσεις τους (μαζί με τους χρηματικούς πόρους). Στα προγραμματικά, ζητούν νέο «Θησέα», καθώς και ειδικό κονδύλι έργων για δήμους, ύψους 2 δις ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ.

ΕΑΝ ΟΧΙ, ΤΟΤΕ…

 Το ψήφισμα θα σταλεί σε όλους τους βουλευτές, ενώ θα επιδιωχθεί συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα ενημερωθούν σχετικά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. και εφόσον τίποτα δεν ευοδωθεί, τότε οι δήμοι θα αντιδράσουν με τη σταδιακή διακοπή διευκόλυνσης άσκησης κρατικών αρμοδιοτήτων και την παροχή επιδόσεων προς τους δημότες, τη διακοπή παροχών δικτύων κοινής ωφέλειας κι αποκομιδή από όλες τις κρατικές υπηρεσίες και τη μη παραλαβή απορριμμάτων από παραχωρησιούχους. 
Εφημ. ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...