ΑΙΤΗΜΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Κατοίκων Λάκκας Σουλίου – Δήμου Δωδώνης Νομού Ιωαννίνων

Προς

Τσίπρα Αλέξη-Πρωθυπουργό της Ελλάδος.

 

Θέμα: «Κατάργηση Αστυνομικού Σταθμού Δερβιζιάνων Λάκκας Σουλίου”.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σαν γνήσιος Ηπειρώτης που είσθε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ήπειρος έχει δύο ιστορικές περιοχές, τα ηρωϊκά Τζουμέρκα, όπου και ο τόπος καταγωγής σας, και την ηρωϊκή Λάκκα Σουλίου, όπου καταγόμεθα εμείς, περιοχές που έχουν γραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του τόπου μας, τόσο κατά την Απελευθέρωση της Ηπείρου και της Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό, όσο και κατά την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης της περιόδου 41-45.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Για την ενημέρωσή σας, σας πληροφορούμε ότι στην ιστορική περιοχή της Λάκκας Σουλίου επί τουρκοκρατίας αλλά και μετέπειτα οι υπηρεσιακοί παράγοντες του κράτους και της εποχής εκείνης, είχαν επιλέξει σαν κέντρο της το Χωριό Δερβίζιανα να εγκαταστήσουν τις Υπηρεσίες του Κράτους οι οποίες ήταν: Σχολαρχείο μετέπειτα Γυμνάσιο-Λύκειο, ΟΤΕ, Ταχυδρομείο, Ειρηνοδικείο, Επισκοπή έδρα του πρώτου Καποδιστριακού Δήμου Λάκκας Σουλίου Κέντρο Υγείας Δερβιζιάνων και Αστυνομία.

Δυστυχώς, από αυτές τις υπηρεσίες παράμειναν λίγες και λειτουργούν μερικώς που είναι το Κέντρο Υγείας, ορισμένες υπηρεσίες του πρώην Δήμου Λάκκας Σουλίου, ΟΤΕ, Ταχυδρομείο και ο Σταθμός Χωροφυλακής, όλες αυτές οι υπηρεσίες εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν ακόμη τις αυξημένες ομολογουμένως ανάγκες της ευρύτερης περιοχής Λάκκας Σουλίου.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αυτό που μας απασχολεί εμάς τους κατοίκους της Λάκκας Σουλίου είναι ότι με την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας καταργείται η Αστυνομία από τα Δερβίζιανα Λάκκας Σουλίου όπου λειτουργούσε για χρονικό διάστημα άνω των 100 ετών και ιδρεύεται νέο Αστυνομικό Τμήμα στην Τύρια, αρχή της Λάκκας Σουλίου και σε απόσταση μόλις λίγων λεπτών από το κέντρο των Ιωαννίνων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η απόφαση αυτή των υπηρεσιακών παραγόντων μας βρίσκει αντίθετους γιατί δεν είναι δυνατό και εφικτό το νεοσύστατο Αστυνομικό Τμήμα Τύριας να προστατεύσει τους κατοίκους της Λάκκας Σουλίου, όπου σε πολλές περιπτώσεις απέχουν έως και 80 χιλιόμετρα από την Τύρια και το κυριότερο δεν υπάρχει βατότητα εξαιτίας των ακατάλληλων δρόμων, αφού η περιοχή είναι δύσβατη.

Την βασιμότητα των όσων σας καταθέτουμε μπορεί να σας το διαβεβαιώσουν οι κ.κ. Βουλευτές του Ν. Ιωαννίνων, του Ν. Πρέβεζας αλλά και Κυβερνητική Εκπρόσωπος κ. Γεροβασίλη Όλγα, η οποία σαν Υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου είχε πραγματοποιήσει πολλές επερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων ζητώντας να πραγματοποιηθεί η οδική σύνδεση Τύριας-Θεσπρωτικού, η οποία θα ενώνει τα Γιάννενα με την Πρέβεζα βγάζοντας έτσι την ιστορική αυτή περιοχή πλήρως από την απομόνωση.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Για την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας πληροφορούμε ότι, στα Δερβίζιανα Λάκκας Σουλίου έως το έτος 1965 λειτουργούσε Υποδιοίκηση Χωροφυλακής. Από το έτος 1965 έως το 2000 η Υποδιοίκηση Χωροφυλακής μετατράπηκε σε Αστυνομικό Τμήμα είχε υπό την εποπτεία του τέσσερις (4) Αστυνομικούς Σταθμούς: Πεντόλακο-Δωδώνη-Τύρια και Σιστρούνι. Από το έτος 2000 λόγω συνταξιοδοτήσεων των Αστυνομικών υπαλλήλων καταργήθηκαν και οι 4 σταθμοί που είχε το Αστ. Τμήμα Δερβιζιάνων και μετατράπηκε σε Αστυνομικό Σταθμό. Τα τελευταία πενταετία υπολειτουργεί με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά κρούσματα κλοπής και διαφόρων άλλων παράνομων ενεργειών.

Πάγιο αίτημα των κατοίκων ήταν να ξαναγίνει ο Σταθμός Χωροφυλακής Αστυνομικό Τμήμα.

Δυστυχώς, αυτό δεν κατέστει δυνατό λόγω απροθυμίας των Αστυνομικών υπαλλήλων να πάνε να υπηρετήσουν στα Δερβίζιανα ή στα Πράμαντα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, παρά τις εγκυκλίου που εκδόσανε οι Αρχές της Αστυνομίας, όποιος θέλει μπορεί να πάει να υπηρετήσει σε αυτές τις περιοχές και είναι και ντόπιοι! Δυστυχώς, ούτε οι ντόπιοι δεν θέλανε να υπηρετήσουν, η προτίμησή τους ήταν να υπηρετήσουν στα Ελληνοαλβανικά σύνορα κι αυτό γιατί η Υπηρεσία τους μετέφερε εκεί με υπηρεσιακό όχημα από το κέντρο των Ιωαννίνων και με το πέρας της υπηρεσίας τους τους μετέφερε πάλι πίσω.

Κύριε Πρωθυπουργέ.

Με αυτό το σκεπτικό έγινε το Νέο Αστυνομικό Τμήμα Τύριας, να πηγαίνουν οι Αστυνομικοί υπάλληλοι σε μόλις δέκα λεπτά (10΄) από το κέντρο των Ιωαννίνων και μετά την υπηρεσία τους, πάλι σε δέκα λεπτά (10΄) να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Για το πρόβλημά μας αυτό, προτού σας στείλουμε το Υπόμνημά μας προς εσάς επισκεφθήκαμε τις αρχές, την Περιφέρεια της Αστυνομίας Ηπείρου και τους θέσαμε το πρόβλημα. Τους είπαμε την ιστορία της προσφοράς της Αστυνομίας στη Λάκκα Σουλίου και ενώ περιμέναμε την κατανόηση… Δυστυχώς, με την συμπεριφορά τους μας απογοήτευσαν και ως δικαιολογία μας είπανε ότι, δεν γνωρίζανε ούτε την ιστορία της περιοχής, ούτε την προσφορά της Αστυνομίας στη Λάκκα Σούλι, κι ότι είναι καινούριοι στην Περιφέρεια και δεν έχουν την ανάλογη ενημέρωση από τους προκατόχους τους.

Τους είπαμε όλη την αλήθεια. Εάν δεν έχουν την ανάλογη ενημέρωση από τους προκατόχους σας, τι φταίνε οι κάτοικοι της περιοχής της Λάκκας Σουλίου να μείνουν απροστάτευτοι χωρίς την παρουσία της Αστυνομίας; Επίσης έπρεπε να έχουν λάβει την απαραίτητη ενημέρωση από το ίδιο το αρχείο της Αστυνομίας, το οποίο υπάρχει. Μας ενημέρωσαν για την κατάργηση της Αστυνομίας στα Δερβίζιανα και την ίδρυση του Αστυνομικού Τμήματος στην Τύρια ότι έχει μείνει σύμφωνος και ο Δήμαρχος του Δήμου Δωδώνης, δεδομένου ότι στην Τύρια έχει ελεύθερο οίκημα για εγκατάσταση του Αστυνομικού Τμήματος.

Τους απαντήσαμε ότι επειδή συμφώνησε ο Δήμαρχος να γίνει η μεταφορά του Αστυνομικού Τμήματος δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Υπάρχουν περιοχές που γνωρίζετε ότι υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα, πολλές παρανομίες. Δήμαρχοι και Φορείς δεν επιθυμούν την Αστυνομία στα πόδια τους. Κατόπιν αυτού αναμένουμε από τις Αστυνομικές Αρχές να διερευνήσουν το όλο θέμα για να διαπιστώσουν ποια είναι η πιο σωστή γνώμη των κατοίκων ή του Δημάρχου;

Όσον αφορά για το αν υπάρχει στα Δερβίζιανα ελεύθερο οίκημα για εγκατάσταση υπηρεσιών, σας πληροφορούμε ότι υπάρχουν κενοί χώροι του Γυμνασίου-Λυκείου και το πρώην Δημαρχείο Λάκκας Σουλίου με όλες τις σύγχρονες υποδομές.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε από Σας την άμεση επέμβαση και βοήθειά σας, ώστε να βρεθεί λύση. Κι όπως βρέθηκε για τα ηρωϊκά Τζουμέρκα ο Σταθμός Χωροφυλακής γίνεται Αστυνομικό Τμήμα, το ίδιο επιθυμούμε εμείς να γίνει και για την δική μας περιοχή της Λάκκας Σουλίου: ο Αστυνομικός Σταθμός να ξαναγίνει Αστυνομικό Τμήμα. Ας γίνει στην Τύρια Αστυνομικός Σταθμός, όπως λειτουργούσε επί πολλά έτη, με την επίβλεψη του Αστυνομικού Τμήματος Δερβιζιάνων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τελειώνοντας γνωρίζουμε ότι με τα γραφόμενά μας Σας κουράσαμε και γι’ αυτό ζητάμε την κατανόησή Σας. Γνωρίζουμε και κατανοούμε επίσης ότι αυτή τη στιγμή έχετε πιο σοβαρά προβλήματα από το δικό μας να επιλύσετε σαν Πρωθυπουργός. Το κάναμε γιατί μας πνίγει η Αλήθεια και η Αλήθεια και η Ιστορία πρέπει να λέγονται και να μην ξεχνιούνται. Όπως λέμε την Αλήθεια και για Εσάς κύριε Πρωθυπουργέ εμείς οι Λακκιώτες της ιστορικής αυτής περιοχής, δεν ψηφίσαμε πρώτη και δεύτερη φορά “Αριστερά” σαν πατριώτες που είμαστε, ψηφίσαμε τον πατριώτη μας Αλέξη Τσίπρα για να ηγηθεί της Εθνικής προσπάθειας της χώρας.

Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας απογοητεύσετε, ούτε τους Ηπειρώτες, ούτε εμάς τους Λακκιώτες αλλά ούτε και την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα είστε για πολλά χρόνια σαν Πρωθυπουργός στο τιμόνι της Χώρας.

Η Επιτροπή Αγώνα

Γιάννης Γκουβάς – Δερβίζιανα

πρ. Δημοτικός Σύμβουλος επί σειρά ετών – 6974891321

Δημήτριος Παππάς – Δικηγόρος

πρ. Δήμαρχος Λάκκας Σουλίου – 6972623016

Νικόλαος Νότης - Αρχιτέκτων/Μηχανικός

Πρόεδρος Αδελφότητας Λακκιωτών Δερβιζιάνων Αθηνών

6976868340

 

Κοινοποίηση:

 1. Κυβερνητική Εκπρόσωπο κα Όλγα Γεροβασίλη

 2. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Τόσκα

 3. Νομαρχιακή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ιωαννίνων

 4. Μ.Μ.Ε.

 

 

 

Ακολουθούν Υπογραφές

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου