Μια υπόθεση που αφορά ένα από τα πιο πολύτιμα δημόσια αγαθά, το νερό, φαίνεται ότι αρχίζει να απασχολεί τα Γιάννινα

μετά από δημοσίευμα της ιστοσελίδας pbnews.gr στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρεται πως το Μέτρο Μ05Σ0803 σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η εκτέλεση νέων γεωτρήσεων και η αύξηση των απολήψεων από υφιστάμενες γεωτρήσεις στο Υπόγειο Υδατικό Υποσύστημα (ΥΥΥ) Μιτσικελίου (EL0500181), εξαιρουμένων των γεωτρήσεων κάλυψης αναγκών δικτύων ύδρευσης, τροποποιήθηκε εν κρυπτώ.

Η απαγόρευση της επαύξησης της αντλούμενης ποσότητας ύδατος από το ΥΥΥ Μιτσικελίου επιβάλλεται λόγω του κινδύνου μη επαρκούς υδροδότησης του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και της δραματικής μείωσης της τροφοδοσίας της Λίμνης Παμβώτιδας, μέσω των πηγών στους πρόποδες του όρους Μιτσικελίου, η οποία βρίσκεται σε κακή οικολογική κατάσταση.
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, το Νοέμβριο του 2019 κατατίθεται εισήγηση προς την Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ) για την τροποποίηση της αναλυτικής περιγραφής του Μέτρου Μ05Σ0803 στο Κείμενο Τεκμηρίωσης, και ανοίγουν… παραθυράκια ώστε να επιτρέπεται η εκτέλεση νέων γεωτρήσεων και η άντληση επιπλέον ποσότητας ύδατος από υφιστάμενα έργα με προϋποθέσεις. Πρακτικά δηλαδή, περάσαμε από την καθολική απαγόρευση άντλησης νέων ποσοτήτων ύδατος, σε νέες ή υφιστάμενες γεωτρήσεις που προέβλεπαν τα αρχικά κείμενα της 1ης Αναθεώρησης του ΣΔΛΑΠ Ηπείρου, στην άδεια αύξησης των αντλούμενων ποσοτήτων νερού για εμπορική χρήση, έστω υπό προϋποθέσεις. Μάλιστα αφήνονται υπόνοιες ότι οι αλλαγές δεν έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπαλλήλων.

 

Το ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή της η κομματική οργάνωση σημειώνει πως «το «νερό, νεράκι» κινδυνεύουν να πουν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων από την αλόγιστη – ανάμεσα στα άλλα – υπεράντληση των τοπικών βιομηχανιών εμφιάλωσης και της απαίτησης τους για αδειοδότηση νέων γεωτρήσεων».
Τα στοιχεία που προσθέτει το ΚΚΕ, είναι τα εξής:
Πρόκειται σύμφωνα με το ΚΚΕ για εισήγηση της αν. προϊσταμένη της Δ/νσης Υδάτων Ηπείρου, με υπογραφή του Συντονιστή ΑΔΗ-ΔΜ, προς την Ειδική Γραμματεία Υδάτων για τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου ώστε να επιτρέπεται η εκτέλεση νέων γεωτρήσεων και η άντληση επιπλέον ποσότητας ύδατος από υφιστάμενα έργα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που δεν υπήρχαν στα αρχικά κείμενα που είχε συντάξει και στείλει στο Υπουργείο αρχική η Διεύθυνση Υδάτων
Η εισήγηση έγινε σε άγνοια των υπαλλήλων της Δ/νσης Υδάτων και σύμφωνα με το ΚΚΕ εξυπηρετεί αποκλειστικά τις τοπικές βιομηχανίες εμφιάλωσης
Η εισήγηση στηρίχθηκε σε μελέτες που εκπονήθηκαν από «ιδιώτες» σχετιζόμενους με τις βιομηχανίες εμφιάλωσης και για να «τεκμηριώσουν» την επάρκεια των υδατικών αποθεμάτων προχωρούν με αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό τρόπο στην κατάτμηση του Υπόγειου Υδατικού Υποσυστήματος Μιτσικελίου προκειμένου να «βρεθεί» η δραστηριότητά τους σε «υπολεκάνη» με πλεονασματικό υδατικό απόθεμα. Αντίθετα «τοποθετούν» τις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων σε «υπολεκάνη» με κακή ποσοτική κατάσταση.
Ταυτόχρονα η εισήγηση αποκρύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες ύδρευσης του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων ενώ υποβαθμίζει τη σημασία της φυσικής ανανέωσης των υδάτων, της ήδη σε κακή κατάσταση Λίμνης Παμβώτιδας, μέσω πηγών. Αντίθετα προκρίνει την ανανέωση των υδάτων της Λίμνης από μη αδειοδοτημένες γεωτρήσεις της Περιφέρειας Ηπείρου σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων από την όχθη της Λίμνης με σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.
Το ΚΚΕ ζητά:
Να δοθούν εξηγήσεις για το σχεδιασμένο «έγκλημα» σε βάρος των Γιαννιωτών και του οικοσυστήματος της περιοχής.
Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής.
Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της κοινοτικής οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Αποκλειστικά κρατική διαχείριση των υδατικών πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση υδατικής επάρκειας σε κάθε διαμέρισμα.
Άμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης.
Καταλήγοντας το ΚΚΕ ζητά από τους Γιαννιώτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Γράφει: Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

πηγη.Εφημ.ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου