Banner Πανω
 
 
 

Αρχίζει το κυνήγι στον Αμβρακικό;

 

Αρχίζει το κυνήγι στον Αμβρακικό;

Για ένα δύσκολο θέμα καλούνται να αποφασίσουν αυτές τις ημέρες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ): αν θα επιτραπεί ή όχι το κυνήγι στο εθνικό πάρκο του Αμβρακικού.

Οι αντίπαλες πλευρές πάντως έχουν πιάσει ήδη τις θέσεις τους: Από τη μια οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και από την άλλη η κυνηγετική ομοσπονδία, με την κάθε πλευρά να εκτοξεύει τα βέλη της.
Το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα καθώς πριν από λίγες ημέρες έληξε η απόφαση του υπουργείου να μην επιτρέπεται το κυνήγι στις ζώνες Α και Α1 του εθνικού πάρκου. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η όλη υπόθεση είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς η πρώην γενική γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα είχε υπογράψει απόφαση με την οποία επέτρεπε υπό όρους το κυνήγι στον Αμβρακικό με το σκεπτικό, μεταξύ άλλων, ότι με την άρση της απαγόρευσης θα αντιμετωπιζόταν η λαθροθηρία, η οποία είναι ιδιαίτερη ανησυχητική στη συγκεκριμένη περιοχή. Λίγες μέρες όμως μετά την υπογραφή της, που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις, το υπουργείο άλλαξε άρδην τα δεδομένα και έδωσε παράταση ενός έτους στην απαγόρευση.
Αυτή τη φορά, πάντως, όλα δείχνουν πως το υπουργείο θα αποδεχτεί τις πιέσεις επί χρόνια των κυνηγών. Καταρχήν, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο Φορέας Διαχείρισης Υγρότοπων Αμβρακικού συμφωνεί με την άρση της απαγόρευσης της θήρας στις συγκεκριμένες ζώνες του πάρκου, αν και αναγνωρίζει την αναγκαιότητα σύνταξης μελέτης αειφορικής διαχείρισης της θήρας πριν γίνει η ρύθμιση της θήρας. «Η σοβαρή αυτή πρόσφατη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα του χρόνιου άλυτου προβλήματος της οργανωμένης λαθροθηρίας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού για το οποίο ευθύνονται σειρά εμπλεκόμενων αρχών και φορέων» τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Στο στόχαστρό τους μπαίνουν τόσο τα δασαρχεία και το υπουργείο όσο και η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, την οποία καταγγέλλει ότι «αρνείται να συμβάλλει ουσιαστικά στην πάταξη της λαθροθηρίας, με την κατάλληλη ενεργοποίηση των θηροφυλάκων της, εάν δεν επιτραπεί το κυνήγι στον πυρήνα του εθνικού πάρκου». Παραπέμπει δε σε ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «θεωρούμε ως τη μόνη δοκιμασμένη συνταγή επιτυχίας και απολύτως συμβατή με τους στόχους και τις επιδιώξεις για μία ευαίσθητη οικολογικά και περιβαλλοντικά περιοχή, την ενεργό συμμετοχή μας στη διαχείριση και δη στη θηροφύλαξη της περιοχής. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να επιτραπεί η άσκηση της θήρας».
Η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, από την πλευρά της, επιστρέφει τα βέλη, κατηγορώντας τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για «ανακρίβειες και παραπληροφόρηση». «Ποτέ δεν εισηγηθήκαμε να επιτραπεί το κυνήγι στον πυρήνα. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε όλες μας τις εισηγήσεις δεν υπάρχει τέτοια πρόταση! Η δε κινητοποίηση της Θηροφυλακής μας στον Αμβρακικό τις τελευταίες ημέρες είναι μεγάλη και αποτελεσματική με συνεχείς ελέγχους. Αποτέλεσμα; Καμία παράβαση δεν διαπιστώθηκε. Αυτή είναι η αλήθεια» τονίζει.
Τις τελικές αποφάσεις θα πάρουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το υπουργείο, από τους οποίους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν να μην προχωρήσουν στο άνοιγμα περιοχών στη θήρα.

Πηγή: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...