Banner Πανω
 
 
 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Συμφωνούν στα επίμαχα σημεία

 Συμφωνούν στα επίμαχα σημεία


Δημοτική αρχή και μείζονα μειοψηφία στο σχέδιο Π.Δ Λίμνης

karabaki limnhΧωρίς να απέχουν πολύ οι προτάσεις και παρατηρήσεις της δημοτικής πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας, επί των επίμαχων σημείων του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΚΑ, με τίτλο «Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας, και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), Ν. Ιωαννίνων, ως Περιφερειακό Πάρκο, και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης», το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε θετικά. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οι διαφορές είναι ελάχιστες και φαίνεται ότι Περιφέρεια και δήμος ...συμπλέουν στην πρόταση προς το ΥΠΕΚΑ.

Και οι δυο γνωμοδοτήσεις και προτάσεις, μαζί και αυτές των φορέων που έχουν ήδη δημόσια τοποθετηθεί, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Φορέας της Λίμνης, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, θα αποσταλούν μέσω της πρωτοβουλίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο ΥΠΕΚΑ για να προχωρήσει η διαδικασία θεσμοθέτησης.

Μαραθώνια συνεδρίαση

Στην μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής, ακούστηκαν πολλές προτάσεις από τους εισηγητές, τους επικεφαλείς των παρατάξεων, δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους φορέων και ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι επικεντρώθηκαν οι περισσότεροι στη δόμηση και τις χρήσεις γης, ζητήματα που εμπίπτουν στην ισχύουσα Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου ειδικά για την δόμηση ως προς την απόσταση από την όχθη στην περιοχή Βογιάνου και τι θα γίνει με τον Μάτσικα.

Στην τοποθέτηση του στην αρχή της συζήτησης ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος σημείωσε ότι το Σώμα δεν αποφασίσει, γνωμοδοτεί επί ενός σχεδίου που είναι το πέμπτο κατά σειρά και το μοναδικό που έφτασε επισήμως στο δήμο από το ΥΠΕΚΑ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η υπηρεσιακή εισήγηση η οποία περιλαμβάνει αναλυτικά παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος έγινε από την Γενική Διευθύντρια του Δήμου Μάτα Κουμπούρη. Η διαπαραταξιακή επιτροπή φαίνεται ότι δεν κατάληξε, μέσα από αυτή την εισήγηση σε κοινές θέσεις. Οι αναφορές της κ. Κουμπούρη στη διαφορετική θέση του ΤΕΕ επί πολλών ζητημάτων, προκάλεσε την παρέμβαση του παριστάμενου προέδρου Χρίστου Παπαβρανούση ο οποίος εν συντομία ανέπτυξε τις ήδη δημοσιοποιημένες θέσεις του Επιμελητηρίου.

Τη θέση της Περιφερειακής αρχής μετέφερε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Παντελής Κολόκας, ενώ τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι.

Από πλευράς «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» εισηγητής ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Λάμπρος Τζίμας, ενώ παρενέβη πολλές φορές ο επικεφαλής Νίκος Γκόντας και τοποθετήθηκαν κι άλλοι σύμβουλοι, όπως και από την πλειοψηφία.

Ο Στέφανος Σκοπούλης (ο μόνος από τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας) υποστήριξε ότι το προτεινόμενο σχέδιο και οι θέσεις που εκφράζει η δημοτική αρχή και η μείζονα μειοψηφία θα επιδεινώσουν την κατάσταση στο λεκανοπέδιο, ως προς την προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης.

Αν και χθες στην συνέχεια της συνεδρίασης με άλλα θέματα δεν έλειψαν οι ...αψιμαχίες και οι αιχμές για το ποιος πρότεινε τι και τι τελικά αποφασίστηκε, επρόκειτο μάλλον για αναφορές που σχετίζονταν με τις εντυπώσεις και όχι με την ουσία, αφού δημοτική αρχή και μείζονα μειοψηφία σχεδόν συμφώνησαν σε όλα.

Τα κύρια σημεία της πρότασης

Από το πλήθος των τοποθετήσεων και προτάσεων και τον τρόπο που έγινε η ψηφοφορία δεν ήταν εύκολο να συνοψίσει κανείς τι ακριβώς ψηφίστηκε, ωστόσο οι βασικές παρατηρήσεις που κατά πλειοψηφία υιοθετήθηκαν από το Σώμα, (καταψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Βασίλης Μασσαλάς και Γιάννης Σκοπούλης λόγω άλλης θέσης της ΔΗΜ.ΑΡ, αλλά και ο Στέφανος Σκοπούλης), είναι οι ακόλουθες τέσσερις:

-Διατήρηση της ζώνης υψηλής παραγωγικότητας χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτή κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και κατοικίες. Η διαφορά με την πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

-Εκπόνηση Ειδικής Πολεοδομικής Μελέτης για την περιοχή του Μάτσικα. Να καθορισθούν επιπλέον ειδικοί όροι δόμησης όπως χαμηλά ύψη, μικροί όγκοι, μεγαλύτερο ποσοστό κοινοχρήστων χώρων κ.λ.π.(πρόταση ΥΠΕΚΑ για το Ρ.Σ.,). Κοινή θέση πλειοψηφίας και μείζονος μειοψηφίας, αλλά και της Περιφέρειας. Η παρουσία ιδιοκτητών γης από τον Μάτσικα ήταν εμφανής στη συνεδρίαση.

-Διατήρηση της ζώνης τουρισμού και αναψυχής στην παραλίμνιο, δηλαδή από την περιοχή Βογιάνου(με επίμαχο θέμα τα τρία νέα ξενοδοχεία) προς Ανατολή, με τους όρους που προβλέπεται από τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου. Η αρχική πρόταση της εισήγησης ήταν για δόμηση σε απόσταση από 0 μέχρι 300 μέτρα, πολύ γενική και αόριστη, αλλά ο δήμαρχος την προσδιόρισε στα 100 μέτρα, όσα έχει προτείνει και η Περιφέρεια. Το ΥΠΕΚΑ έχει όριο τα 200 μέτρα και η ισχύουσα ΖΟΕ μέχρι 100. Από 25-100 μέτρα ήταν η πρόταση της παράταξης του κ. Γκόντα, περιμετρικά της λίμνης ια ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

-Δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στην παραλίμνιο περιοχή Ανατολής- Κατσικάς, (όπως προτείνεται από το ΥΠΕΚΑ)στο σχεδιασμό της οποίας ο Δήμος θα έχει καθοριστικό ρόλο καθώς το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης αποτελεί ιδιοκτησία του. Η διαφωνία με την μείζονα μειοψηφία έγκειται στο γεγονός ότι εκείνη πρότεινε να επεκταθεί και πέραν της τάφρου η ζώνη αναψυχής και τουρισμού, η μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής.

Υψόμετρο λίμνης και άλλα ζητήματα

Πλην των βασικών ζητημάτων, αναδείχτηκαν και άλλα, με σημαντικότερο το υψόμετρο της λίμνης, αφού το 469,54 μέτρα με το οποίο έγινε η οριοθέτηση της λίμνης και θεωρείται από πολλούς, όπως η Περιφερειακή αρχή ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τόσο η δημοτική αρχή, όσο και η μείζονα μειοψηφία ζήτησαν να οριστεί με σαφή επιστημονικά κριτήρια το υψόμετρο της λίμνης.

-Για το ανάχωμα Αμφιθέας οι δυο παρατάξεις φαίνεται ότι συμφωνούν στο «σπάσιμο» του και ενταχθεί η πίσω έκταση στη λίμνη. Επίσης να προστατευθούν οι πηγές Κρύας και Τούμπας.

-Μια άλλη πρόταση είναι να δοθεί η δυνατότητα για τις ιδιοκτησίες που θίγονται υπέρμετρα από τους περιορισμούς του προεδρικού διατάγματος να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.1650/86. Συγκεκριμένα το δημόσιο ύστερα από αίτηση των θιγόμενων μπορεί να αποδεχθεί είτε την ανταλλαγή των ιδιωτικών εκτάσεων με εκτάσεις του Δημοσίου, είτε την παραχώρηση κατά χρήση στους θιγόμενους δημοσίων εκτάσεων σε παραπλήσιες περιοχές για ανάλογη χρήση ή εκμετάλλευση, είτε την καταβολή εφάπαξ ή περιοδικής αποζημίωσης, είτε η μεταφορά συντελεστή δόμησης.

Στη συζήτηση κατέστη σαφές ότι με τη θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος δεν μπορεί να γίνει τροποποίηση όσων προβλέπονται στις υφιστάμενες Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου ή σε ρυθμίσεις που έχουν απορρέουν από άλλα Προεδρικά Διατάγματα.

πηγη.Νέοι Αγώνες • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...