Τουρισμός - Οι δύο όψεις του νομίσματος στην Ήπειρο

Τουρισμός - Οι δύο όψεις του νομίσματος στην Ήπειρο

 

Το χειρότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών διανύουν οι επαγγελματίες του τουρισμού στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων - Συνεχώς αυξανόμενη η τουριστική κίνηση στα παράλια της Πρέβεζας όπου στα περισσότερα ξενοδοχεία η πληρότητα αγγίζει το 100%

Δύο διαφορετικές όψεις παρουσιάζει στη μέση του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου η Ήπειρος, καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης κάποιες περιοχές αυτό το χρονικό διάστημα βλέπουν τους κόπους των επαγγελματιών του τουρισμού να αποδίδουν καρπούς και κάποιες άλλες διανύουν το χειρότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών.
Στη μία άκρη... του νομίσματος βρίσκονται τα παράλια της Ηπείρου και κυρίως οι νομοί Πρέβεζας και Θεσπρωτίας και στην άλλη βρίσκονται τα ορεινά των νομών Ιωαννίνων και Άρτας, όπου τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.
Οι επαγγελματίες του τουρισμού σε περιοχές που κάποια καλοκαίρια πριν από μία πενταετία έσφιζαν από ζωή, διαπιστώνουν πως φέτος θα περάσουν το χειρότερο καλοκαίρι αφού η πτώση στην προσέλευση τουριστών είναι εξαιρετικά μεγάλη.
Μάλιστα, παρά το ότι δίνουν τα δωμάτια προς ενοικίαση ακόμη και σε «εξευτελιστικές» τιμές όπως ανέφερε μιλώντας στο ITV ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, οι επισκέπτες από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα αποτελούν... είδος προς εξαφάνιση.
Το ίδιο τραγική είναι η κατάσταση και με τους απόδημους οι οποίοι εξαιτίας της κρίσης δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν από τις πόλεις στις οποίες ζουν προς τα χωριά που μεγάλωσαν, τα χωριά που αποτελούν τις πατρίδες των γονιών τους.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου ακόμη και οι άνθρωποι που κατάγονται από το Ζαγόρι και ζουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ή και σε άλλες πόλεις και τα προηγούμενα χρόνια επισκέπτονταν τα χωριά της περιοχής, φέτος δεν δείχνουν καμία διάθεση να δαπανήσουν χρήματα για να περάσουν έστω και λίγες ημέρες στο Ζαγόρι κοντά στους συγγενείς τους.
«Αν και είχα την αίσθηση πως λόγω της κρίσης αυτοί οι άνθρωποι θα γυρνούσαν στα χωριά, όσο περνούν οι ημέρες φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Δεν υπάρχουν χρήματα για μετακινήσεις, ούτε για λίγες ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου.
Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες του τουρισμού τόνισε πως ενώ διατηρούν άριστη παροχή υπηρεσιών και νοικιάζουν τα δωμάτια στα καταλύματα σε πολύ χαμηλές τιμές, οι επισκέπτες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο Ζαγόρι είναι ελάχιστοι.
«Πιστεύω πως περνάμε το χειρότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών. Αλλά ας είναι τουλάχιστον το τελευταίο και ας υπάρξει ανάκαμψη από το 2014», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ζαγορίου.
«Βουλιάζει» η Πρέβεζα
Ακριβώς αντίθετη είναι η κατάσταση που επικρατεί τις ημέρες αυτές στα παράλια της Πρέβεζας, όπου κυρίως τα Σαββατοκύριακα επικρατεί το αδιαχώρητο.
Ήδη, σε αρκετά ξενοδοχεία υπάρχει πληρότητα μέχρι και τα μέσα Αυγούστου, ενώ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ITV ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πρέβεζας Πολύκαρπος Χαλκίδης, κάθε χρόνο στην περιοχή η τουριστική κίνηση παρουσιάζει αύξηση.
Στην Πρέβεζα από τις αρχές Ιουλίου οι τουρίστες που φτάνουν εκεί προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα, καθώς τόσο οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας, όσο και άλλων περιοχών εκμεταλλεύονται το γεγονός πως στην περιοχή αυτή φτάνει κανείς χωρίς να ξοδέψει χρήματα για ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια, αφού η πρόσβαση γίνεται οδικώς.
Σύμφωνα με τον κ. Χαλκίδη χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα, κυρίως στον τομέα των υποδομών, ενώ όπως είπε, οι επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής νοικιάζουν δωμάτια από 35 έως και 50 ευρώ με άριστη παροχή υπηρεσιών.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της Πρέβεζας είναι σύμφωνα με τον κ. Χαλκίδη η ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών και ο ίδιος κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αρχίσουν από τώρα την προετοιμασία για του χρόνου, ώστε και το 2014 η Πρέβεζα να κερδίσει το στοίχημα του τουρισμού.
Παράλληλα όπως είπε, μεταξύ των επαγγελματιών υπάρχει ικανοποίηση για τη μέχρι στιγμής προσέλευση επισκεπτών και διευκρίνισε πως όσοι μπορούν και επισκέπτονται την Πρέβεζα θα πρέπει να εκμεταλλεύονται και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα που εκτός από τις θάλασσες είναι και τα δεκάδες μνημεία πολιτισμού

Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου


  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου