Banner Πανω
 
 
 

galaΑνοίγει ο δρόμος για την ίδρυση οργανώσεων παραγωγών γάλακτος

Ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση οργανώσεων παραγωγών γάλακτος

 

 gala

Αναγνωρίζονται πλέον και θεσμικά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
-Από 15 έως 40 τα ελάχιστα μέλη στην Ήπειρο

-Με ελληνικό σήμα το ελληνικό γάλα
Τη δυνατότητα να έχουν επιχειρησιακά προγράμματα, να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, να επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές στις ζωοτροφές τους, να διαπραγματεύονται συλλογικότερα δηλαδή υπέρ των παραγωγών, να έχουν σταθερότερες τιμές και οικονομία κλίμακος, δίνει στους παραγωγούς η θέσπιση, για πρώτη φορά θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στο γαλακτοκομικό τομέα.
Η εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στοχεύει στην καλύτερη οργάνωση των παραγωγών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Παράλληλα συμβάλλει στην αναδιάρθρωση του τομέα στο μέλλον, στην ουσιαστική συνεργασία των παραγωγών νωπού γάλακτος με εκπροσώπους της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως μεταποιητές, εμπόρους και διανομείς, μέσα από τη συγκρότηση ισχυρών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και την εφαρμογή πρακτικών συμβολαιακής γεωργίας.
Η ΚΥΑ καθορίζει ως κριτήρια αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων τον ελάχιστο αριθμό μελών, που είναι από 5 έως 50 και την εμπορευόμενη ετήσια παραγωγή γάλακτος.
Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη έχουν ιδρυθεί συνεταιρισμοί από κτηνοτρόφους στην Ελλάδα, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν επιχειρησιακά προγράμματα για ενίσχυση από κοινοτικούς πόρους.

Για την Ήπειρο
Για κάθε Περιφέρεια της Ελλάδας προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια για την ίδρυση των οργανώσεων αυτών. Για την Περιφέρεια Ηπείρου τα κριτήρια αναγνώρισης των Ομάδων Παραγωγών Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΟΠΓ), όπως αναφέρονται στην ΚΥΑ, θέτουν ως ελάχιστο αριθμό παραγωγών τους 15 και ως ελάχιστη ετήσια εμπορευόμενη ποσότητα τους 2.000 τόνους για το αγελαδινό γάλα, ενώ για το πρόβειο και το γίδινο γάλα, ως ελάχιστος αριθμός ορίζονται οι 40 παραγωγοί και ως ελάχιστη ετήσια εμπορευόμενη ποσότητα οι 1.500 τόνοι.

Ελληνικό σήμα
Στο μεταξύ, στην τελική φάση βρίσκονται τα κριτήρια για την απόκτηση του ελληνικού σήματος που θα αντικαταστήσει την αναγραφή της χώρας μας, ως χώρα προέλευσης, στις συσκευασίες νωπού γάλακτος από την νέα χρονιά.
Τα κριτήρια αυτά θα ισχύουν ανά προϊόν, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, και σύμφωνα με πληροφορίες του αυτά είναι:
1. Για τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα υποχρεωτικό να αναγράφεται το ό,τι είναι «ελληνικό» σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.
2. Υποχρεωτικά σε κάθε επιχείρηση με ελληνικό σήμα θα πρέπει να τηρείται αρχείο με τους προμηθευτές και με τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διακίνησης.
3. Θα διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και με την αντίστροφη επιβεβαίωση.
4. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα.
5. Το γάλα που θα διατίθεται στην κατανάλωση θα πρέπει να παράγεται σε μονάδα εκτροφής γαλακτοτρόφων στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτικότητα της αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος είχε θεσπιστεί το 2009 από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε κάνει με ελληνικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις προκειμένου να ρίξουν την τιμή πώλησης του νωπού γάλακτος.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, από το 2010 μέχρι και πριν από μήνες το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθούσε να τρενάρει την εφαρμογή απόφασης της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική η αναγραφή της πρώτης ύλης των προϊόντων. Στον αντίποδα είναι σύννομη η διαδικασία για την καθιέρωση του ελληνικού σήματος με τη χορήγηση ειδικών κριτηρίων.

Αντιδράσεις
Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε περαιτέρω ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλατος, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την φθίνουσα πορεία της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Ενδεικτικό, είναι ότι η εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος υποχωρεί συνεχώς και υπολογίζεται σε περίπου 600.000 τόνους αδυνατώντας να καλύψει την εθνική ποσόστωση των 850.000 τόνων αγελαδινού γάλακτος. Μάλιστα, εκτιμούν ότι θα ανοίξει τον δρόμο και την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, λόγω αδυναμίας κάλυψης της ζήτησης από εγχώριο προϊόν, ενώ οι βιομηχανίες θα εκμεταλλευτούν την δυνατότητα που τους παρέχει ο κανονισμός στρεφόμενες σε εισαγόμενες πρώτες ύλες.

Πρωϊνά Νέα


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...